W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi zaczyna świadomie wybierać produkty w codziennej diecie. Warto decydować się na te ekologiczne, które nie zawierają w sobie chemii i szkodliwych substancji. Nie musimy chyba przekonywać nikogo o dobroczynnych właściwościach, jakie posiadają różnego rodzaju orzechy. Warto zaznaczyć, że orzechy ekologiczne są dużo zdrowsze i bezpieczniejsze dla organizmu, niż te zwykłe.
Orzechy to doskonała alternatywa dla wielu niezdrowych przekąsek, po które często sięgamy, gdy dopada nas głód. Warto je mieć zawsze przy sobie. Zaspokoją natychmiastowo Twój głód oraz dodadzą energii. Możesz je zabrać do pracy czy szkoły i spożywać samodzielnie lub w towarzystwie innych bakalii.
Eko orzechy bio
Ekologiczne orzechy są o wiele zdrowsze dzięki uprawie, podczas której nie wykorzystuje się pestycydów i żadnych sztucznych nawozów. W ten oto sposób nie przedostają się tu żadne szkodliwe substancje chemiczne. Warto również wspomnieć o pozytywnym wpływie na środowisko, dzięki ekologicznym uprawom.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Ekologiczne orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe, zawierają witaminę E, mają pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Powinniśmy zdecydowanie wdrożyć je do codziennej diety. Ekologiczne orzechy włoskie poprawiają pamięć, orzechy laskowe są wspaniałą, zdrową przekąską. Orzechy mają swoje zastosowanie podczas przyrządzania domowych wypieków i keksów, chociaż odnajdują je również w tradycyjnej kuchni. Orzeszki piniowe są idealne do przygotowania domowego pesto, tłuste orzechy makadamia są wręcz stworzone do przygotowania orzechowego masła. Migdały pomagają w zwalczeniu zgagi, a słodki smak orzechów nerkowca z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Prozdrowotnych właściwości jest oczywiście więcej, ale jedno jest pewne – warto jeść orzechy ekologiczne!
Orzechy – bogactwo cennych składników
Warto wiedzieć, że orzechy mają w swoim składzie wiele wartościowych składników i są bardzo zdrowe. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) wpływających na Twoje zdrowie oraz samopoczucie. Niestety nasz organizm samodzielnie ich nie produkuje, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ich wraz z dietą. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe regulują prace przewodu pokarmowego, wzmacniają odporność, chronią przed zapaleniem stawów oraz łagodzą bóle związanie z występowaniem chorób reumatycznych.
Bardzo ważnymi składnikami występującymi w orzechach są witaminy i minerały. Bakalie te są źródłem witaminy E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, wapń, potas, cynk, żelazo i sód.
Szczególnie wegetarianie oraz weganie powinni włączyć orzechy do swojej codziennej diety. Zawierają one bardzo dużo białka, które jest dobrze przyswajalne przez organizm ludzki.
Warto wiedzieć, że wszystkie orzechy zawierają wiele cennych składników, jednak każdy z nich odznacza się specyficznym „koktajlem” substancji. Poznając skład różnych typów orzechów, możesz wybrać te, które będą najbardziej dostosowane do potrzeb Twojego organizmu.
Orzechy – właściwości
Oto przykładowe właściwości niektórych orzechów:
Orzechy laskowe na tle innych bakalii odznaczają się wysoką zawartością witaminy E, która nazywana jest „witaminą młodości”. Są również bardzo bogate w magnez, potas i fosfor. Dlatego też szczególnie polecane są tym osobom, które powinny uzupełnić poziom tych pierwiastków w organizmie.
Orzechy włoskie aż w 15% składają się z wysokowartościowego białka. Wykazują rekordową zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Już 3 orzechy włoskie pokrywają dziennie zapotrzebowanie na kwasy omega – 3! Ponadto zawierają dużo witaminy B6 oraz kwasy foliowego.
Orzechy nerkowca uwodzą swoim delikatnym i słodkim smakiem. Dodatkowo zostało udowodnione naukowo, że mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2. Osoby cierpiące na cukrzycę lub insulinoopornośc mogą również z powodzeniem je spożywać, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi tylko 15.
Tanie orzechy w sklepie Jawo
W naszej ofercie znajdziesz wiele rodzajów orzechów w bardzo dobrej cenie. Dzięki temu wiele osób może zakupić u nas tanie orzechy i cieszyć się ich smakiem oraz wprost cudownymi prozdrowotnymi właściwościami.