popup newsletter popup newsletter
Słynny kwas l-askorbinowy jako suplement diety

Słynny kwas l-askorbinowy jako suplement diety

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Na pewno jest Ci dobrze znany pod inną nazwą – witaminy C, o której można usłyszeć wiele pozytywnych rzeczy. Dzisiaj przekonamy się jak wiele korzyści potrafi zapewnić nam słynny kwas l-askorbinowy oraz w jaki sposób powinniśmy przyjmować go do naszego organizmu. Zachęcamy do zwiększania swojej świadomości na temat suplementów diety, które coraz częściej przyjmujemy bez zastanowienia i konsultowania z lekarzem lub farmaceutą.

Czym jest kwas l-askorbinowy?

Zaczniemy od jego zdefiniowania jako naturalnie występujący związek chemiczny, który nie ma nic wspólnego z lewoskrętną witaminą C, co jednak warto wiedzieć i umieć odróżnić. Kwas I-askorbinowy nazywany jest częściej witaminą C, która jest niezbędna dla naszego organizmu i powinna być do niego dostarczana w rozsądnych ilościach, o ile zauważymy jej braki. Przykładowo mogą to być takie objawy jak:

  • krwawienie dziąseł
  • obniżona odporność
  • pękanie naczyń krwionośnych
  • obrzęki stawów
  • bóle mięśni i stawów

Skutków niedoboru witaminy C może być jednak znacznie więcej, dlatego najpewniej będzie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, aby stwierdzić ostatecznie co jest przyczyną Twoich objawów.

Właściwości kwasu l-askorbinowego

Teraz możemy już śmiało przejść do właściwości i funkcjonalności witaminy C, która przede wszystkim odpowiada za utrzymanie młodości skóry. Mowa tutaj o zapobieganiu wiotczeniu i zmniejszaniu się elastyczności skóry, które potrzebują w tym celu dużej ilości kolagenu, a ten jest współtworzony właśnie z udziałem kwasu l-askorbinowego. Ponadto witamina C może odpowiadać za wyrównanie ciśnienia tętniczego, umożliwia przyswajanie żelaza i wapna, obniża poziom glukozy we krwi oraz wspomaga proces gojenia się ran.

Generalnie witamina C należy do grupy antyoksydantów, które chronią ostatecznie organizm człowieka przed chorobami serca, naczyń krwionośnych albo stresem oksydacyjnym. Jak równie powszechnie wiadomo jest ona podawana w celu zwiększenia i wzmocnienia odporności, dzięki swojemu działaniu pozytywnemu na układ immunologiczny i zwalczaniu bakterii czy wirusów.

W jakich ilościach powinno się spożywać witaminę C?

Nie można stwierdzić i potwierdzić naukowo jednej uniwersalnej ilości kwasu l-askorbinowego, który powinien spożywać dziennie każdy człowiek. Jej dawkowanie zależy między innymi od wieku, stanu fizjologicznego i płci oraz kilku innych czynników powiązanych z kondycją naszego organizmu. Na pewno warto wspomnieć, że ilość tej witaminy powinna być zwiększona u:

  • kobiet ciężarnych
  • osób palących papierosy
  • sportowców
  • chorujących na nadciśnienie tętnicze i zaburzenia pracy jelit

Ostatecznie można uogólnić, że zdrowy, dorosły człowiek powinien spożywać od 45 do 90 mg witaminy C w ciągu doby, co najlepiej skonsultować ze specjalistą.

Wbrew powszechnemu i błędnemu przekonaniu można jak najbardziej przedawkować witaminę C, co może poskutkować chociażby bólami brzucha, nudnościami, biegunką, zmianami skórnymi w postaci wysypki albo w poważniejszych przypadkach powstaniem kamieni nerkowych.