popup newsletter popup newsletter
Fasola kolorowa Orzeł - sprawdź jej właściwości.

Fasola kolorowa Orzeł - sprawdź jej właściwości.

   0 Komentarzy

Fasola kolorowa - ale dlaczego Orzeł?

Nazwa tej fasoli pochodzi od czerwonej plamy na nasionku, która przypomina orła, takiego jakiego widzimy na godle Polski. Wpisano ją, dzięki temu, na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nazywana jest zamiennie: fasola kolorowa, fasola polska, orzeł czy fasola niepodległości. Od 2017 roku zapisano ją jako odmianę zanikającą, dlatego warto zagłębić się w jej temat, póki można.

Fasola kolorowa Orzeł, a jej cenne właściwości

Poza świetnym ubarwieniem bardzo warto zwrócić uwagę na właściwości, jakie posiada fasola niepodległości. Przede wszystkim, jest skarbnicą łatwo przyswajalnego białka. W 100 gramach zawiera ona aż 21 gram białka! Odpowiada to 100 gramom indyka, a zatem jest to wspaniała alternatywa dla osób chcących spożywać duże ilości białka, ale nie jedzą mięsa. Wysoka zawartość białka pozwala dłużej zachować sytość, a zatem idealnie sprawdzi się także dla osób będących na redukcji. Kolejnym plusem jest wysoka zawartość błonnika. Sprawdza się kuchni jako dodatek, ozdoba lub główny składnik posiłku.

Zmagając się z insulinoopornością czy cukrzycą, nie musisz rezygnować z fasoli kolorowej, ponieważ posiada ona niski indeks glikemiczny [2.7]. W badaniach ukazano ciekawą informację, że spożywając fasolę w zamian za mięso, następuje zmniejszenie poziomu insuliny oraz glukozy we krwi.

Źródło samych dobroci…

Nie można zapominać o tym, że poza ogromną ilością białka, fasola kolorowa Orzeł posiada liczne minerały. Przede wszystkim żelazo, które pomaga w produkcji hemoglobiny i czerwonych płytek. Odgrywa bardzo ważną rolę w pracy układu nerwowego. Ryboflawina pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych płytek, a tiamina — układu nerwowego. Potas wpływa na dotlenienie mózgu, poprawia jego pracę. Pobudza pracę trzustki, a zatem wydzielanie insuliny. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, co jest wskazane dla osób zmagających się z nadciśnieniem.

Uwzględnienie fasoli Orzeł w swojej diecie wiąże się również wprowadzeniem do niej dużej ilości magnezu, co ma znaczący wpływ na samopoczucie i ogólne, prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Magnez nazywany jest pierwiastkiem życia, ze względu na swoje niesamowite działanie. Poprawia pamięć, wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, depresję, chorobę niedokrwienną, a także zmniejsza prawdopodobność wystąpienia zawału serca. Fasola kolorowa posiada duże ilości magnezu, a zatem chroni organizm przed wieloma chorobami. Dodatkowo występowanie w niej wapnia i fosforu przyczynia się do utrzymania zdrowych kości.

Do czego ją zastosować?

Fasolę kolorową Orzeł możemy użyć dosłownie wszędzie! Czy to do zupy, sałatki, a nawet do ciast! Gotując fasolę, jej orzełek nie znika, a woda przybiera czerwone zabarwienie, co umożliwia nam eksperymentowanie z przeróżnymi potrawami, kiedy to zwykłe, monotonne kolory już nam się znudziły i potrzebujemy jakiejś zmiany. Ostatnimi czasy swoją popularność zyskuje smalec z fasoli, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a jaki pyszny! Wystarczy ugotowaną fasolę Orzeł zmiksować razem z podsmażoną wcześniej cebulką, olejem, solą, pieprzem, ziołami prowanslandzkimi, majerankiem i voilà! Fasola kolorowa Orzeł to bardzo zdrowa opcja, ze względu na swoje właściwości zalecane jest częste sięganie po nią.

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code