banner newsletter
Zamienniki cukru Kasze Ryż naturalny Naturalne kawy ekologiczne Naturane syropy, napoje ekologiczne Fasola Dodatki spożywcze Bakalie bez konserwantów Przyprawy świąteczne Karty podarunkowe
Jak przechowywać masło orzechowe?

Jak przechowywać masło orzechowe?

   0 Komentarzy

Masło orzechowe jest bardzo popularnym produktem, który ceni się za świetny smak oraz wartości odżywcze. Obecnie praktycznie wszędzie można kupić masło orzechowe zrobione z różnych orzechów w pełni naturalne lub z dodatkami. Dla wielu stanowi również zdrowy zamiennik dżemów oraz kremów. Czym jest masło orzechowe, jakie ma właściwości oraz w jaki sposób je przechowywać? 

Masło orzechowe – wszystko, co musisz wiedzieć

Masło orzechowe to nic innego jak rozdrobnione orzechy prażone, które wyrabia się z kilku odmian. Można najczęściej spotkać masło z orzechów arachidowych oraz orzechów ziemnych. Masło można wyrobić także z migdałów, nerkowców, orzechów laskowych, włoskich oraz orzechów brazylijskich.

Samo masło orzechowe spożywa się często w kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej, ale z powodzeniem widnieje również i w polskiej kuchni. Wiele osób traktuje masło jako alternatywę dla dżemów oraz słodkich kremów. Jednak podczas jego zakupu możemy zauważyć obecność także innych składników, które sprawiają, że masło staje się solone oraz dosładzane. Jeśli zależy nam prawdziwym maśle orzechowym, wybierzmy takie bez dużej ilości cukru oraz soli. Dzięki czemu masło orzechowe będzie miało nadal swój niepowtarzalny smak oraz odpowiednie właściwości. 

Warto jednak masło wybierać od sprawdzonych producentów, aby było jak najbardziej naturalne oraz nasycone wartościowymi składnikami odżywczymi. Spożywane w niewielkich ilościach będzie urozmaiceniem naszej diety oraz zastąpi kaloryczne, sklepowe dżemy, sosy i uzupełni nasze posiłki o ważny dla organizmu zdrowy tłuszcz.

Masło orzechowe i jego zastosowanie w kuchni

Masło orzechowe to popularny przysmak w wielu krajach, dlatego można powiedzieć, że ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Masłem orzechowym można smarować przede wszystkim tosty, kanapki, naleśniki, a także wiele osób smaruje nim wafle ryżowe. Idealnie komponuje się z bananem, który stanowi dodatek do tego typu posiłków. Poza tym masło wykorzystuje się także w słodyczach takich jak kremy, ciasta, ciasteczka, lody czy sosy smakowe, np. do lodów czy polew. Masło świetnie współgra ze słonymi przekąskami oraz słodkimi, ostrymi, łagodnymi czy neutralnymi potrawami.

Jak przechowywać masło orzechowe?

Masło orzechowe powinno być przechowywane w temperaturze pokojowej, gdzie najlepiej będzie się rozsmarowywało i nie straci swoich właściwości. Może być to kuchenna półka, regał czy szuflada. Wiele osób trzyma masło w lodówce, po czym staje się twardsze i trudne do rozsmarowania od razu. Natomiast, jeśli masło trzymane jest w wysokiej temperaturze, np. w miejscu, gdzie pada najwięcej słońca zarówno masło, jak i olej orzechowy mogą się odseparować. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie trzymanie masła orzechowego w chłodnej szafce bez dostępu do słońca. Wówczas powinno na długo zachować swoją świeżość, zapach oraz smak.

źródło zdjęcia: premiumvape.se

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze