popup newsletter popup newsletter
Malina liofilizowana proszek — do czego można ją użyć?

Malina liofilizowana proszek — do czego można ją użyć?

   0 Komentarzy

Malina liofilizowana — ale co to właściwie znaczy?

Liofilizowanie owoców cieszy się ogromną popularnością w ostatnich czasach, mimo tego, że metoda ta używana była już w latach czterdziestych. Liofilizacja zastępczo nazywana jest suszeniem sublimacyjnym, czy inaczej, suszeniem mrozem. Maliny, jak i reszta owoców, takich jak truskawki, figi, mango czy nawet jagody acai, nie tracą swoich właściwości poprzez poddanie ich suszeniu. Owoce dzięki temu są długotrwałe, odporne na warunki atmosferyczne, a zatem nie gniją. Zachowują swoje wartości, a więc jest to świetna alternatywa dla osób, które lubią czuć owoce cały rok, na wyciągnięcie ręki. Owoce liofilizowane w proszku mają bardzo wiele zastosowań. Skupiając swoją uwagę na malinie, warto rzucić okiem do czego możemy ją użyć.

Malina liofilizowana w proszku — jako ozdoba do ciast czy deserów.

Bardzo często zdarza się nam przygotowywać wypieki, bez żadnego wyrazu. Są nudne i aż proszą się o urozmaicenie. W pogotowiu przybywa malina liofilizowana w proszku, która swoim pięknym kolorem, zachwyci niejednego człowieka. Maliny można dodać na zewnątrz — ciasto czy nawet maleńką babeczkę oprószyć przepiękną różową posypką. Świetnym pomysłem wydaje się również dodanie proszku do masy, zanim włożymy ją do piekarnika. Nadadzą świetnej konsystencji, ale i smaku, bez obaw o zamoknięcie ciasta.

A może zamiennik niezdrowej przekąski?

Ogromna ilość dzieci i młodzieży nie przepada za owocami w czystej postaci i bardzo chętnie sięga po przekąski pełne soli i dodatkowych, szkodliwych substancji. Malina liofilizowana w proszku jest wspaniałym rozwiązaniem dla zwolenników chipsów i czekolady. Owsianka nie zawsze jest kojarzona z czymś dobrym, ale gdyby dodać do niej suszoną malinę? Niesmaczna owsianka zamienia się w przepyszny, malinowy posiłek, pełen potrzebnych witamin. Warto wspomnieć, że malina liofilizowana w proszku jest bez dodatku cukru, soli ani konserwantów. Jest odpowiednia dla wegan i wegetarian. Dla najmłodszych dzieci liofilizowany owoc również znajdzie swoje miejsce, przede wszystkim dlatego, że można dodawać go także do kaszek.

Malina w proszku to świetny barwnik dla koktajli i bowli.

Jedząc zdrowe rzeczy, bardzo często możemy czuć się znudzeni jednakowym ich wyglądem. Proszek liofilizowanej maliny jest perfekcyjnym pomysłem dla ludzi, którzy pragną czegoś nowego. Do każdego koktajlu lub smoothie bowla wystarczy dodać łyżeczkę proszku i ot cały smak, i kolor magicznie się zmienia! Dodatkowo na gorące dni świetnie sprawdzą się sorbety. Są mało kaloryczne, a zatem sprostają wymagań każdej osoby, nawet dbającej o linie.

A może coś na ciepło?

Malina liofilizowana w proszku nada się również jako dodatek do herbaty. To wspaniała alternatywa dla wysoko słodzonych soków malinowych. Zaparzając herbatę, dobrym rozwiązaniem jest wsypanie do niej proszku, który sprawi, że herbata będzie równie malinowa, jak dzięki sokowi, ale zdrowsza!

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code