Poradnik zdrowego żywienia
Mak — idealna przyprawa do kuchni
W dzisiejszych czasach istnieje wiele przypraw, które wzbogacą smak naszego pieczywa czy innego rodzaju wypieków. Jednak jedną z bardziej tradycyjnych i wciąż niesamowitych przypraw tego rodzaju jest niebieski mak.
W Polsce przybywa amatorów kuchni wegańskiej czy wegetariańskiej. Osoby, które stronią od spożycia mięsa, wprowadzają coraz to ciekawsze dania do naszego kraju. Jednym z takich dań jest hummus, chociaż może w jego przypadku słowo „danie” jest trochę na wyrost. Czym zatem właściwie jest hummus?
Figi suszone w diecie — właściwości lecznicze
Wielu z nas często podupada na zdrowiu, zwłaszcza w trudnych okresach, takich jak wiosna czy jesień. W tym czasie dochodzi do zmian temperatur, a więc dochodzi do spadku odporności naszego organizmu. Zatem dobrze jest zadbać o swoje zdrowie w tym czasie i dostarczyć organizmowi odpowiednich witamin.
Co to jest gluten i co go zawiera
Gluten to po prostu białkiem pochodzenia pszenicznego (lub pochodzącego z innych zbóż). Szczegółowo rzecz ujmując, gluten tworzą frakcje prolamin i glutein. Od czasu genetycznego modyfikowania pszenicy coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu.
Właściwości zdrowotne fasoli mung
Nazywana jest inaczej fasolą złotą (Vigna radiata) ze względu na ilość i bogactwo składników. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie! Pochodzi z Indii. Teraz również w Polsce można kupić tę odżywczą i pełną witamin roślinę oraz wprowadzić ją do swojej kuchni. Poznaj zatem powody, dla których warto rozważyć wypróbowanie potraw z fasolą mung w roli głównej!
Ziarna rzepaku i inne ziarna na olej
Przemierzając piękne, polskie krajobrazy nieraz uda się zobaczyć kolorowe pola, w blasku słońca – czy wiesz, jaką roślinę reprezentuje kolor żółty?
Pektyna to naturalna mieszanina polisacharydów i oligosacharydów – czyli cukrów złożonych. Znajduje się na ścianach komórkowych roślin i wykazuje właściwości żelujące, które są wykorzystywane w przetwórstwie przemysłowym, jak i domowym.
Naturalne batoniki – dlaczego warto mieć je zawsze przy sobie?
Trzymanie się w ryzach i niepodjadanie w ciągu dnia to czasami nie lada wyzwanie. Tryb w postaci 5 posiłków dziennie to droga do zdrowej, zbilansowanej diety. Szczególnie ważne jest, aby zadbać o zdrowe, pełnowartościowe przekąski. Sposobem może być mały bowl owoców bądź suche wafle ryżowe – są to jednak smaki znane i banalne. Urozmaicanie i wzbogacanie diety jest istotne, aby być nieustannie zmotywowanym — dlatego naturalne batoniki, w kompozycj
Ciecierzyca i soczewica – uwielbiane przez wegan!
Ciecierzyca i soczewica znane są genialnych właściwości odżywczych i dużych zasobów białka – dlatego między innymi weganie je uwielbiają. Poza tym istotnym elementem posiadają jeszcze wiele innych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm — czego źródłem są jeszcze soczewica i ciecierzyca?
Orzechy a odchudzanie. Wpływ orzechów na dietę
Nikogo nie trzeba przekonywać, że orzechy są bogatym źródłem szeregu cennych dla naszego zdrowia minerałów oraz witamin. Jednocześnie wiele osób zdaje sobie sprawę, że ten produkt spożywczy ma dużo kalorii. W wyniku czego, stosując dietę odchudzającą, rezygnują oni z sięgania po orzechy. Czy jest to właściwe działanie? Nie do końca, ponieważ pomimo wysokiej kaloryczności wspomagają one odchudzanie, a także minimalizują ryzyko wystąpienia nadwagi