popup newsletter popup newsletter

Poradnik zdrowego żywienia

Figi suszone w diecie — właściwości lecznicze

Figi suszone w diecie — właściwości lecznicze

Wielu z nas często podupada na zdrowiu, zwłaszcza w trudnych okresach, takich jak wiosna czy jesień. W tym czasie dochodzi do zmian temperatur, a więc dochodzi do spadku odporności naszego organizmu. Zatem dobrze jest zadbać o swoje zdrowie w tym czasie i dostarczyć organizmowi odpowiednich witamin.
Co to jest gluten i co go zawiera

Co to jest gluten i co go zawiera

Gluten to po prostu białkiem pochodzenia pszenicznego (lub pochodzącego z innych zbóż). Szczegółowo rzecz ujmując, gluten tworzą frakcje prolamin i glutein. Od czasu genetycznego modyfikowania pszenicy coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu.
Właściwości zdrowotne fasoli mung

Właściwości zdrowotne fasoli mung

Nazywana jest inaczej fasolą złotą (Vigna radiata) ze względu na ilość i bogactwo składników. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie! Pochodzi z Indii. Teraz również w Polsce można kupić tę odżywczą i pełną witamin roślinę oraz wprowadzić ją do swojej kuchni. Poznaj zatem powody, dla których warto rozważyć wypróbowanie potraw z fasolą mung w roli głównej!
Ziarna rzepaku i inne ziarna na olej

Ziarna rzepaku i inne ziarna na olej

Przemierzając piękne, polskie krajobrazy nieraz uda się zobaczyć kolorowe pola, w blasku słońca – czy wiesz, jaką roślinę reprezentuje kolor żółty?
Pektyna do przetworów

Pektyna do przetworów

Pektyna to naturalna mieszanina polisacharydów i oligosacharydów – czyli cukrów złożonych. Znajduje się na ścianach komórkowych roślin i wykazuje właściwości żelujące, które są wykorzystywane w przetwórstwie przemysłowym, jak i domowym.
Naturalne batoniki – dlaczego warto mieć je zawsze przy sobie?

Naturalne batoniki – dlaczego warto mieć je zawsze przy sobie?

Trzymanie się w ryzach i niepodjadanie w ciągu dnia to czasami nie lada wyzwanie. Tryb w postaci 5 posiłków dziennie to droga do zdrowej, zbilansowanej diety. Szczególnie ważne jest, aby zadbać o zdrowe, pełnowartościowe przekąski. Sposobem może być mały bowl owoców bądź suche wafle ryżowe – są to jednak smaki znane i banalne. Urozmaicanie i wzbogacanie diety jest istotne, aby być nieustannie zmotywowanym — dlatego naturalne batoniki, w kompozycj
Ciecierzyca i soczewica – uwielbiane przez wegan!

Ciecierzyca i soczewica – uwielbiane przez wegan!

Ciecierzyca i soczewica znane są genialnych właściwości odżywczych i dużych zasobów białka – dlatego między innymi weganie je uwielbiają. Poza tym istotnym elementem posiadają jeszcze wiele innych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm — czego źródłem są jeszcze soczewica i ciecierzyca?
Orzechy a odchudzanie. Wpływ orzechów na dietę

Orzechy a odchudzanie. Wpływ orzechów na dietę

Nikogo nie trzeba przekonywać, że orzechy są bogatym źródłem szeregu cennych dla naszego zdrowia minerałów oraz witamin. Jednocześnie wiele osób zdaje sobie sprawę, że ten produkt spożywczy ma dużo kalorii. W wyniku czego, stosując dietę odchudzającą, rezygnują oni z sięgania po orzechy. Czy jest to właściwe działanie? Nie do końca, ponieważ pomimo wysokiej kaloryczności wspomagają one odchudzanie, a także minimalizują ryzyko wystąpienia nadwagi
Komosa ryżowa – właściwości i zastosowanie

Komosa ryżowa – właściwości i zastosowanie

Komosa ryżowa jest nazywana również ryżem peruwiańskim lub quinoą. Z uwagi na jej naturalne pochodzenie, niski stopień przetworzenia oraz cenne wartości zdrowotne określa się ją mianem super żywności. Czy wiesz jak gotować komosę ryżową? Zdajesz sobie sprawę z jej właściwości zdrowotnych oraz wszechstronnego zastosowania? Jeśli nie, zapoznaj się z poniższymi informacjami, a quinoa nie będzie już miała dla Ciebie tajemnic!
Skrobia kukurydziana – właściwości i zastosowanie w kuchni

Skrobia kukurydziana – właściwości i zastosowanie w kuchni

Skrobia kukurydziana to dodatek do żywności o wszechstronnym zastosowaniu, na szeroką skalę używany w przemyśle spożywczym. Co ciekawe, można wykorzystywać ją także jako środek czyszczący oraz preparat na oparzenia słoneczne i ukąszenia owadów. Jakie właściwości ma skrobia kukurydziana? W jaki sposób można używać ją w trakcie kuchennych eksperymentów? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej!