banner newsletter
Zamienniki cukru Kasze Ryż naturalny Naturalne kawy ekologiczne Naturane syropy, napoje ekologiczne Fasola Dodatki spożywcze Bakalie bez konserwantów Przyprawy świąteczne Karty podarunkowe
Ryż basmati – właściwości zdrowotne i ciekawostki, o których nie masz pojęcia!

Ryż basmati – właściwości zdrowotne i ciekawostki, o których nie masz pojęcia!

   0 Komentarzy

Czy wiesz, że ziarna basmati uważane są za króla, wśród wszystkich rodzajów ryżu i jego najszlachetniejszą odmianą? Nazywa się go również ryżem książęcym, a sama nazwa „basmati” w wolnym tłumaczeniu oznacza „pachnący”. Rośnie u podnóży Himalajów (w Indiach i Pakistanie). Skąd bierze się zainteresowanie nim i dlaczego jest tak ceniony? Zapraszamy do lektury!

Ryż basmati – właściwości zdrowotne i charakterystyka

Ryż basmati uwodzi wielu ludzi lekko orzechowym smakiem i aromatem. Jego ziarna są wyjątkowo długie i wąskie. Co ciekawe, proces gotowania sprawia, że stają się jeszcze bardziej smukłe. Jego delikatny posmak idealnie współgra z ostrymi przyprawami, dlatego tak często jest używany w kuchni indyjskiej. Czy oprócz walorów smakowych ma również właściwości prozdrowotne?

Ryż basmati jest źródłem:

  •         Błonnika
  •         Białka
  •         Węglowodanów złożonych
  •         Witamin z grupy B
  •         Minerałów (żelazo, selen, cynk, mangan, fosfor, miedź)

Ryż basmati – właściwości płynące ze spożycia błonnika

Ryż basmati występuje w dwóch rodzajach: białym i brązowym. Jest bogaty w błonnik, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz jest polecany osobom chcącym zredukować masę ciała. Co więcej, regularne spożywanie błonnika wpływa dobroczynnie na ogólne funkcjonowanie organizmu. Dzięki wsparciu układu pokarmowego pomaga w walce z zaparciami. Obniża również poziom cholesterolu we krwi.

Ryż basmati – właściwości i płynące ze spożycia białka i węglowodanów złożonych

Białko jest głównym składnikiem budulcowym organizmu, bierze udział w przemianie materii, przekazywaniu impulsów nerwowych oraz tworzeniu hormonów. Odpowiednia podaż wpływa między innymi na prawidłowy rozwój mięśni, regeneracje uszkodzonych tkanek. Zapotrzebowanie na węglowodany zależy od wieku, płci, masy ciała i stylu życia. Cukry złożone są lepsze od prostych, ponieważ energia z nich płynąca jest uwalniana powoli i stopniowo. Ryż basmati polecany jest osobom z insulinoopornością. Jego indeks glikemiczny wynosi 45 do 50.

Ryż basmati – właściwości płynące ze spożycia witamin z grupy B

Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, obniżają napięcie i stres. Ponadto każda z nich ma swoją nazwę i swoiste dobroczynne właściwości:

  •         Witamina B1 (tiamina) – wspomaga pracę układu sercowonaczyniowego, pozytywnie wpływa na wzrost i rozwój kości;
  •         Witaminy B2 (ryboflawina) – jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Ponadto wspomaga leczenie anemii;
  •         Witamina B3 (niacyna) – obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaburzeniom żołądkowo – jelitowym;
  •         Witamina B6 (pirydoksyna) – ma istotną rolę w przemianach białek, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) i tryptofanu. Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, łagodzi skurcze mięsni;
  •         Witamina B9 (kwas foliowy)  niezbędny do prawidłowej syntezy DNA ( warunkuje prawidłowy podział komórek), powszechnie zalecana kobietom w ciąży. Ponadto zapobiega anemii, odgrywa kluczową rolę w metabolizmie homocysteiny.

Ryż basmati – właściwości płynące ze spożycia minerałów

Minerały są odpowiedzialne za procesy przemiany materii w ludzkim organizmie. Ciało szybko sygnalizuje niedobór któregoś z nich. Najczęściej objawia się to gorszym wyglądem, słabszą kondycją organizmu, złym samopoczuciem, pogorszoną sprawnością mięśni. Właściwy poziom wszystkich minerałów w organizmie odpłaca się zatem ogólnym dobrostanem, pięknymi włosami i paznokciami, zdrową skórą, mocnymi zębami i silnymi mięśniami. Ryż basmati zawiera następujące minerały, które wpływają na:

  •         Żelazo – jest głównym składnikiem hemoglobiny, która umożliwia pobieranie tlenu w płucach i oddawanie go w tkankach. W szpiku kostnym żelazo warunkuje tworzenie erytrocytów, czyli krwinek czerwonych. Bierze również udział w procesach metabolicznych oraz wspomaga pracę układu odpornościowego i nerwowego;
  •         Selen – pomaga usuwać wolne rodniki, wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie enzymów oraz odgrywa ważną rolę w kształtowaniu odporności Twojego organizmu;
  •         Cynk – chociaż organizm nie potrzebuje dużej jego ilości, jego niedobór przyniesie negatywne konsekwencje. Cynk jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci. Tak jak selen odpowiada za odporność Twojego organizmu;
  •         Mangan – Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpowiada za mocne kości. Jest również składnikiem wielu enzymów, łagodzi objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego);
  •         Fosfor – odpowiada za zdrowe, mocne kości i zęby, bierze udział w przemianach energetycznych oraz pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej;
  •         Miedź – wpływa na prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych i poziom neuroprzekaźników, ułatwia transport i wchłanianie żelaza, uczestniczy w syntezie ponad 15 białek.

Teraz już wiesz, że ryż basmati jest ceniony nie tylko za swój szlachetny smak i wygląd, ale również właściwości prozdrowotne. Włącz go do swojej diety, a Twój organizm Ci się odwdzięczy.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze