Śniadanie z chia – pomysły
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego musi być pożywne i zbilansowane. Dzięki temu zyskamy energię i będziemy mogli realizować się w swoich codziennych czynnościach. Propozycją dobrze zbilansowanego i co ważne – smacznego śniadanie jest chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, która jest zaliczana do produktów superfood. Przede wszystkim zawiera wiele cennych składników, dlatego jest świetnym urozmaiceniem diety. W dzisiejszym artykule przedstawimy pomysły na śniadanie z chia.
Czym jest chia?
Szałwia hiszpańska pochodzi z Ameryki Centralnej, dokładnie z Meksyku i Gwatemali. Uprawiana była również przez Azteków, dlatego jej właściwości znane są od dawna. Wykorzystywali ją nie tylko jako produkt spożywczy i jeden z ważniejszych pokarmów, ale również środek płatniczych.
Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych, w tym kwasy omega-6 i omega-3. Oprócz tego zawiera znacznie więcej białka niż inne nasiona czy ziarna. W nasionach chia znajdziemy nie tylko tłuszcz oraz białko, ale również błonnik, antyoksydanty i minerały takie jak wapń, mangan, cynk, magnez, fosfor, potas, witaminy B3,B2,B1.
Właściwości nasion chia
Spożywanie nasion chia odpowiada przede wszystkim za dostarczanie energii w ciągu dnia, ponieważ posiłek skomponowany z chia jest pożywny i dobrze zbilansowany. Ich regularne spożywanie przyczynia się również do utraty masy ciała i nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego zaleca się ich wykorzystanie w dietach redukcyjnych czy wśród osób, które są aktywne sportowo.
Nasiona chia przyczyniają się do zwiększenia odporności, dzięki antyoksydantom, a także redukcję apetytu, co przekłada się na mniejszą ilość spożywanych kalorii. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Oprócz tego regularne spożywanie nasion chia:
- zapobiega podjadaniu między posiłkami,
- obniża poziom cukru we krwi,
- poprawia wydolność fizyczną, dodaje energii,
- pomaga oczyszczać toksyny z organizmu.
Pudding chia – jak przygotować?
Pudding chia to najpopularniejsza forma wykorzystania nasion szałwii hiszpańskiej. To prosty i jednocześnie smaczny przepis na szybkie oraz zdrowe śniadanie lub posiłek w ciągu dnia.
Z czego składa się pudding chia?
Pudding chia jest deserem, który składa się z mleka, jogurtu, nasion i owoców. Dzięki owocom posiłek staje się słodki, a my nie musimy dodawać cukru po żadną inną postacią. Do puddingu możemy dodawać takie owoce jak: mango, banan, ananas, kiwi, gruszka, truskawki czy maliny. Do puddingu sprawdzą się też dżemy, jeśli tylko nie mamy pod ręką owoców.
Pudding składa się też z mleka lub jogurtu i tutaj dowolnie możemy wybierać, który z produktów wybrać jako bazę naszego deseru. Często wybiera się mleko kokosowe lub migdałowe, które dobrze komponuje się z nasionami i owocami jak maliny, truskawki, czereśnie czy jagody.
Wymieszanie jogurtu z nasionami i owocami to najprostsza postać puddingu, ale możemy do niego dodawać również orzechy, wiórki kokosowe, czekoladę czy owoce suszone. Aby uzyskać bardziej sycący posiłek muesli, płatki owsiane, płatki jaglane, bakalie lub domowa granola to idealny wybór.
Sposób przygotowania puddingu chia
Składniki na dwie porcje:
- 250 ml mleka (krowiego, migdałowego, ryżowego, kokosowego itp.),
- 4 łyżki nasion chia,
- ulubione dodatki, np. syrop klonowy, miód, syrop z agawy, cynamon, kakao,
- owoce lub mus owocowy – dowolny rodzaj.
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj z nasionami chia i syropem lub cynamonem. Odstaw na około 30-40 minut do lodówki w szczelnym pojemniku (np. słoik). Mieszaj co jakiś czas, aby nie zrobiły się grudki.
- Po tym czasie wymieszaj składniki dokładnie jeszcze raz. Pozostaw napój w lodówce na całą noc.
- Dodaj ulubione owoce i dodatki w postaci orzechów czy bakalii.
Pudding chia można również przygotować z jogurtem naturalnym. Postępujemy tak samo jak, w powyższym przepisie. Zastępujemy jedynie mleko jogurtem.
Do jego przygotowania możesz wykorzystać dowolne mleko, a większość przepisów podaje składniki na dwie porcje. Zalecamy przygotowanie puddingu wieczorem, aby rano zjeść gotowy posiłek na śniadanie.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź