Wczytuję dane...

Cynamon

Cynamon cejloński mielony i laski


Cynamon cejloński

Przyprawa, która większości osób kojarzy się często ze świętami ze względu na użycie cynamonu mielonego w większości świątecznych ciast. Dzięki swojemu szlachetnemu aromatowi oraz smakowi zyskał swoją popularność, według badań przypisywane są mu szerokie właściwości zdrowotne. Dostępny również w postaci całych lasek do samodzielnego zmielenia lub ozdoby na świątecznym stole. Cynamon cejloński jest wybierany częściej od zwykłego ze względu na niższą obecność szkodliwych związków (kumaryna).

To przyprawa równie popularna i często stosowana, a zwłaszcza w okresie świąteczno-zimowym. Można poczuć wówczas unoszącą się w powietrzu woń cynamonu zarówno w świeczkach, jak i ciasteczkach, pierniczkach oraz tradycyjnym grzanym winie. Do ich przygotowania konieczne jest posiadanie zmielonego cynamonu albo laski cynamonowej, którą można zagotować z alkoholem i uzyskać mocniejszy aromat. Sam smak cynamonu jest dość intensywny i ostry, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością.

Szczypta przyda się z pewnością do potraw słodkich, jak na przykład ryż z jabłkami, ciasta czekoladowe, a także dań mięsnych. Cynamon cejloński wyróżnia się nie tylko specyficznym charakterem kulinarnym, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Mowa chociażby o wspieraniu układu trawiennego, obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi albo pozbywaniu się tłuszczu z organizmu. W każdym przypadku wystarczy niewielka ilość przyprawy, aby wyczuć zbawienne działanie na nasze samopoczucie i zdrowie.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

DARMOWA WYSYŁKA KURIEREM JUŻ OD 149zł