O ile sam ryż na brak zwolenników narzekać nie może, o tyle jego ciemna odmiana dopiero zdobywa popularność. Wiele osób chętnie wprowadziłoby czarny ryż do swojego menu, ale brakuje im pomysłów na jego wykorzystanie.
Do czego warto wykorzystać czarny ryż? Przepisy sugerują, że niemal do wszystkiego! Z powodzeniem można zastąpić czarny ryż wszędzie tam, gdzie do tej pory występował jego biały kuzyn.
Czarny ryż smakuje podany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy go jako jeden ze składników sałatki z czarnym ryżem, z zielonym awokado i ulubionym sosem.
Najpierw trzeba odpowiednio przygotować czarny ryż. Gotowanie go trwa ok. 18 minut. Kawałki awokado układa się na porcjowany i ułożony na talerzu ryż, a całość skrapia sosem.
Czarny ryż – właściwości
Bez wątpienia czarny ryż wygląda na talerzu efektownie. Co, oprócz kulinarnej estetyki, wnosi on do menu? Przede wszystkim bogactwo przedłużających młodość antyoksydantów i błonnik pokarmowy. Kryje w sobie także dużą dawkę żelaza, witamin z grupy B, wapnia, magnezu i cynku.
W zestawieniu z białą odmianą, pod względem zawartości substancji odżywczych, wygrywa czarny ryż. Cena tego produktu zachęca do zdrowego gotowania.
INFORMACJE O PRODUKCIE:
Masa netto: 500g
Kraj pochodzenia: Tajlandia, lub innych w zależności od dostawy.
Informacje o alergenach: Z uwagi na konfekcjonowanie w naszym zakładzie innych produktów, produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, so2, gorczycy oraz sezamu.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: F.H.U. JAWO, Plac Błonie Beszcz 2, 31-573 Kraków
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU
Wartość energetyczna: 1500 kJ/ 354 kcal
Tłuszcz: 3,2g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8g
Węglowodany: 72g
w tym cukry proste: 0,7g
Białko: 7,7g
Sól: 0,03g
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi