Dostawa już od 5,99 zł - Sprawdź
Realizacja zamówienia od 48 do 72 godzin
14 dni na zwrot
Darmowa dostawa już od 199 zł
Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Egzotyczny owoc pestkowy drzewa figowego, które osiąga wiek do 40 lat, pochodzi z Azji mniejszej ale obecne uprawy można spotkać w basenie morza śródziemnego, w Kalifornii, Ameryce południowej i Afryce południowej. Owoce figowca posiadają kształt bardzo podobny do gruszki. Dojrzałe figi są miękkie, mięsiste, przesycone mlecznym sokiem, zależnie od odmiany mogą one być białe, bardzo słodkie zielone, kasztanowe, a niekiedy prawie czarne. Do suszenia wykorzystywane są przede wszystkim figi zielone.
Figi, występujące na drzewach figowych, zostały poddane procesowi suszenia, a następnie pozbawiono ich wody. Gatunków drzew figowych jest dosyć sporo, ale zazwyczaj mają podobne właściwości i zawierają takie same składniki. Figi same w sobie zawierają dużą ilość witamin oraz mikroelementów. Dzięki zawartej w sobie sporej dawki cukru są świetną, wysokokaloryczną przekąską dla osób, które są aktywne zawodowo oraz podejmują na co dzień intensywny wysiłek. Dlatego zaleca się je, np. sportowców lub osobom, które codziennie sporo ćwiczą. Figi suszone można jeść nie tylko samodzielnie, ale również wykorzystać je do różnych potraw albo jako główny składnik dżemów lub innych przetworów. Wykorzystuje się je do śniadań, jogurtów czy owsianki. W asortymencie naszego sklepu z pewnością uda Ci się zakupić wysokiej jakości figi suszone.
Figi zawierają znaczne ilości cukru inwertowanego, pektyn oraz białka, tłuszcze, substancje śluzowe, pro witaminę A(betakaroten), witaminę z grupy B i C, liczne związki mineralne a także enzymy ułatwiające rozkład białek – Zarówno figi świeże jak i suszone działają zasado-twórczo.
Figi suszone mają dużą wartość energetyczną i zawierają łatwo przyswajalne cukry proste, są więc dobrym pożywieniem dla sportowców i ludzi ciężko pracujących.
W Polsce dostępne są głównie figi suszone i sprasowane, o charakterystycznej bursztynowej barwie. Takie suszone figi są bardzo trwałe – można je przechowywać nawet przez rok. Suszenie następuje w temperaturze 40–50 °C. Świeże figi nie nadają się z kolei do dłuższego przechowywania i dlatego zwykle przetwarza się je w pobliżu upraw na dżemy i różne przetwory.
Figi nadają się do spożycia zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Zaliczane są do bakalii i używane jako dodatek do ciast.
Jeśli chcesz mieć zdrowe kości i urozmaicić nie jedno danie — sięgnij po suszone figi w internetowym sklepie Jawo Kraków! Te nieprzeciętne owoce o korzystnych właściwościach i przyjemnym smaku dostaniesz za 14,99 zł (500g) oraz 21,89 zł za 1kg!
Opis
Specyficzne kody