Dostawa już od 5,99 zł - Sprawdź
Realizacja zamówienia od 48 do 72 godzin
14 dni na zwrot
Darmowa dostawa już od 199 zł
Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Egzotyczny owoc pestkowy drzewa figowego, które osiąga wiek do 40 lat, pochodzi z Azji mniejszej ale obecne uprawy można spotkać w basenie morza śródziemnego, w Kalifornii, Ameryce południowej i Afryce południowej. Owoce figowca posiadają kształt bardzo podobny do gruszki. Dojrzałe figi są miękkie, mięsiste, przesycone mlecznym sokiem, zależnie od odmiany mogą one być białe, bardzo słodkie zielone, kasztanowe, a niekiedy prawie czarne. Do suszenia wykorzystywane są przede wszystkim figi zielone.
Figi zawierają znaczne ilości cukru inwertowanego, pektyn oraz białka, tłuszcze, substancje śluzowe, pro witaminę A(betakaroten), witaminę z grupy B i C, liczne związki mineralne a także enzymy ułatwiające rozkład białek – Zarówno figi świeże jak i suszone działają zasado-twórczo.
Figi suszone mają dużą wartość energetyczną i zawierają łatwo przyswajalne cukry proste, są więc dobrym pożywieniem dla sportowców i ludzi ciężko pracujących.
W Polsce dostępne są głównie figi suszone i sprasowane, o charakterystycznej bursztynowej barwie. Takie suszone figi są bardzo trwałe – można je przechowywać nawet przez rok. Suszenie następuje w temperaturze 40–50 °C. Świeże figi nie nadają się z kolei do dłuższego przechowywania i dlatego zwykle przetwarza się je w pobliżu upraw na dżemy i różne przetwory.
Figi nadają się do spożycia zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Zaliczane są do bakalii i używane jako dodatek do ciast.
Opis
Specyficzne kody