Kolendra

Kolendra posiada dwa gatunki. Jednak najpopularniejszy z nich to gatunek uprawny – kolendra siewna. Bezpośrednio pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu oraz Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest głównie w Chinach, Indiach, Argentynie, Rosji, w części Afryki, a także niektórych krajach Europy Środkowej. W naszym kraju hoduje się ją na plantacjach. W zależności od danego państwa i tego, w jaki sposób uprawiana jest kolendra, jej owoce różnią się rozmiarem, a liście smakiem. To roślina, której główne zastosowanie jest w kuchni. Owoce kolendry stosuje się jako zmieloną przyprawę kuchenną do różnych mięs, sosów, marynat, past, a także farszów. Najlepiej dodawać ją dopiero pod koniec gotowania, aby nie straciła swojego smaku i aromatu. Stosowana nie tylko w kuchni polskiej, ale też chińskiej, meksykańskiej, azjatyckiej czy indyjskiej.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

DARMOWA WYSYŁKA KURIEREM JUŻ OD 149zł