Masło klarowane ghee

Masło klarowane powstaje poprzez powolne podgrzewanie masła, odparowanie z niego wody, a następnie oczyszczanie i oddzielenie od tłuszczu wszelkich substancji stałych. Właśnie dzięki procesowi klarowania powstaje masło klarowane. Jego nazwa „ghee” pochodzi z tradycji kulinarnej Indii, gdzie tam najczęściej zostaje wykorzystane. Sam rodzaj tego masła wywodzi się z terenu Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu, a w zależności od danego terenu wytwarzane w nieco innych sposób. Masło klarowane ghee nadaje się zatem do smażenia w wysokich temperaturach i będzie idealnym uzupełnieniem każdej potrawy, która wymaga tłuszczu. Dzięki pozbyciu się wszystkich zanieczyszczeń jest on dobrym źródłem tłuszczów nasyconych, wielonasyconych i jednonasyconych. Bogaty jest także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

DARMOWA WYSYŁKA KURIEREM JUŻ OD 149zł