Wśród dodatków, które sprawdzają się zarówno przy potrawach słodkich, jak i wytrawnych, króluje żurawina. Jej właściwości znane są od wieków. W ostatnim czasie owoce żurawiny zyskują na popularności dzięki temu, że pomagają zapobiegać i leczyć infekcje układu moczowego. Sprzyja temu świeża i suszona żurawina, przetwory z niej wykonane też mają podobne zalety.
Do czego nadaje się żurawina? Przepisy pozostawiają tu szerokie pole do popisu. Można wykorzystać żurawinę do zrobienia naturalnych soków czy przetworów na zimę. Suszone owoce z powodzeniem zastąpią słodką przekąskę. Jest to polecane ze względu na fakt, że żurawina suszona dostarcza kalorie w ilości znacznie niższej niż słodycze z zawartością cukru.
Żurawina do mięsa to ciekawy pomysł na urozmaicenie wytrawnych dań. Intrygującego połączenia smaków nie może zabraknąć na tradycyjnym, polskim stole.
Jako przekąska idealnie sprawdzi się żurawina suszona w całości. Natomiast cięta żurawina jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów, sałatek i wielu innych dań.
INFORMACJE O PRODUKCIE:
Masa netto: 1kg
Kraj pochodzenia: Chile, USA, lub innych w zależności od dostawy.
Składniki: żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy.
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: F.H.U. JAWO, Plac Błonie Beszcz 2, 31-573 Kraków
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU
Wartość energetyczna: 1498 kJ/ 353 kcal
Tłuszcz: 0,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g
Węglowodany: 84g
w tym cukry proste: 67g
Białko: 0,5g
Sól: 0,01g
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi
Informacje dodatkowe
-
Produkty zawierające cukier:
Z dodatkiem cukru
-
Produkty zawierające konserwanty:
Bez dodatku konserwantów