
Mąka żytnia typ 720
5.00
1 opinii klientów
Inni klienci kupili również
- Promocja!Daktyle suszone
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
500g1kg5kg - Promocja!Płatki owsiane zwykłe
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
1kg5kg - Promocja!Drożdże piekarnicze suche instant
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez dodatku oleju palmowego
100g
Informacje
- Dostępny w magazynie
- 14 dni na zwrot
- Darmowa dostawa już od 199.99 zł
- Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Mąkę żytnią typ 720 wykorzystuje się przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, przygotowania zakwasu na żur oraz wygniatania makaronu. charakteryzuje się jasno szaro-brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziarniaków żyta. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej zawiera więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Czy wiesz, jakie składniki odżywcze ma mąka typu 720?
Mąka żytnia to nie tylko produkt użytku – niemalże – codziennego, ale także produkt, który wykazuje
masę właściwości odżywczych, wspomagających pracę organizmu. Im wyższy wskaźnik liczbowy przy
mące, tym wyżej plasuje się w diecie pod względem wartościowości. To w niej znajdziesz źródło
węglowodanów, tłuszczy, białka, witamin i minerałów – mąka typu 720 odznacza się wysokim poziomem
wartościowych składników. Cechuje się:
Węglowodanami, które stabilizują poziom cukru we krwi
Dużą ilością błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie
Witaminami z grupy B i E – czyli tymi, które kolejno pozytywnie wpływają na całą pracę
organizmu i spowalniają procesy starzenia się (witamina E, zwana witaminą młodości)
Dużą liczbą minerałów: manganem, cynkiem, fosforem, magnezem, żelazem, potasem czy
selenem.
Mąka żytnia to pełnowartościowy składnik potraw, które czekają aż je przyrządzisz – od makaronu po
czekoladowe muffiny!
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Produkt bez dodatku cukru | Tak |
Produkt nie zawiera konserwantów | Tak |
Produkt bez dodatku soli | Tak |
Produkt bez dodatku oleju palmowego | Tak |
Składniki | mąka żytnia |
Kraj pochodzenia | Polska, lub inny w zależności od dostawy. |
Informacja o alergenach | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Producent | F.H.U. JAWO Janina Wierzbanowska, Wierzbno 103. 32-104 Koniusza |
Wartości odżywcze w 100 g produktu
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi
Wartość energetyczna: | 1446 kJ / 341 kcal |
Tłuszcz | 1,03g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2g |
Węglowodany | 72,7g |
w tym cukry proste | 14g |
Białko | 6,8g |
Sól | 0,01g |
Nie możesz się zdecydować?
Opinie
1
0
0
0
0
Bdb stosunek jakości do ceny
Do wypieków polecam tylko 5 kg worki. Opłaca się!