Czubryca to jedna z tradycyjnych przypraw kuchni bułgarskiej. Uzyskuje się ja z suszonego cząbru górskiego oraz domieszki soli i przypraw. Uprawiana jest głównie na terenach południowej Europy. Czubrycę dzieli się na czubrycę zieloną i czerwoną. Oba jej rodzaje znajdują się w naszym sklepie JAWO Kraków. Różnią się nie tylko kolorem, ale też smakiem i wykorzystaniem. Poprawiają smak wielu potraw mięsnych, ale można również dodawać je do sałatek, ryb czy jarzyn. Czubryca czerwona oprócz cząbru górskiego zawiera rozmaryn, czosnek, sól, bazylię, suszone pomidory, paprykę ostrą i słodką, a także tymianek. Będzie idealnym składnikiem pikantnych dań, którym doda wyrazistego i ostrego smaku. Z kolei czubryca zielona oprócz cząbru posiada cebulę sproszkowaną, zieloną paprykę, pietruszkę, lubczyk, tymianek i sól. Jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku, ale za to ma wyczuwalny aromat. Sprawdzi się jako składnik zup, mięsnych marynat oraz farszów.