
Szafran nitki
Inni klienci kupili również
- Kardamon mielony
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
100g250g1kg - Promocja!Orzechy brazylijskie
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
250g500g1kg - Promocja!Orzechy nerkowca
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
250g500g1kg
Informacje
- Dostępny w magazynie
- 14 dni na zwrot
- Darmowa dostawa już od 199.99 zł
- Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Historia szafranu
Pochodzi z Azji Środkowej, głównie Persji, ale od dawna jest szeroko uprawiany w południowej Europie. Obecnie hodowany jest w wielu krajach nawet chłodniejszych, ale najlepszy surowiec pochodzi z południowo-wschodniej Hiszpanii. W Hiszpanii uprawę zapoczątkowali Arabowie i nazwa szafran pochodzi od arabskiego zaffer.
Właściwości aromatyczne szafranu
Szafran ma silny aromat i lekko gorzkawy smak. Aromatyzuje i zabarwia potrawy na piękny jasno-żółty kolor. Zawiera witaminę B2 i bardzo silny pigment. Przechowywać go należy w pojemnikach bez dostępu powietrza i w ciemności ponieważ blaknie i traci swój aromat.
Szafran w kuchni
Używany powszechnie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, szczególnie do Bouillabaise Provancal. W przemyśle przetwórczym używa się szafranu do zabarwienia masła, margaryny, serów a także niektórych wyrobów cukierniczych.
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Produkt bez dodatku cukru | Tak |
Produkt nie zawiera konserwantów | Tak |
Produkt bez dodatku soli | Tak |
Produkt bez dodatku oleju palmowego | Tak |
Składniki | szafran nitki |
Kraj pochodzenia | Hiszpania, lub inny w zależności od dostawy. |
Informacja o alergenach | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Producent | F.H.U. JAWO Janina Wierzbanowska, Wierzbno 103. 32-104 Koniusza |
Opinie
Piękny zapach
Zapach zwala z nóg. Super produkt, polecam!
Ciekawy aromat
Nie spodziewałem się takiego aromatu. Jeden z lepszych produktów jakie ostatnio zamówiłem w Jawo.