Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 8.99 PLN
Producent: JAWO

Historia szafranu

Pochodzi z Azji Środkowej, głównie Persji, ale od dawna jest szeroko uprawiany w południowej Europie. Obecnie hodowany jest w wielu krajach nawet chłodniejszych, ale najlepszy surowiec pochodzi z południowo-wschodniej Hiszpanii. W Hiszpanii uprawę zapoczątkowali Arabowie i nazwa szafran pochodzi od arabskiego zaffer.

Właściwości aromatyczne szafranu

Szafran ma silny aromat i lekko gorzkawy smak. Aromatyzuje i zabarwia potrawy na piękny jasno-żółty kolor. Zawiera witaminę B2 i bardzo silny pigment. Przechowywać go należy w pojemnikach bez dostępu powietrza i w ciemności ponieważ blaknie i traci swój aromat. 

Szafran w kuchni

Używany powszechnie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, szczególnie do Bouillabaise Provancal. W przemyśle przetwórczym używa się szafranu do zabarwienia masła, margaryny, serów a także niektórych wyrobów cukierniczych.


INFORMACJE O PRODUKCIE:

Masa netto: 0,2g


Kraj pochodzenia: Hiszpania, lub innych w zależności od dostawy.


Informacje o alergenach: Z uwagi na konfekcjonowanie w naszym zakładzie innych produktów, produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, so2, gorczycy oraz sezamu.


Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Producent: F.H.U. JAWO, Plac Błonie Beszcz 2, 31-573 Kraków

Zobacz inne produkty
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

DARMOWA WYSYŁKA KURIEREM JUŻ OD 149zł