- Wyprzedaż!

14 dni na zwrot
Darmowa dostawa już od 199 zł
Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Śliwki suszone to znana wszystkim zdrowa przekąska. Są idealne, gdy chcemy zjeść coś słodkiego i dietetycznego lub dodać sobie energii podczas pracy fizycznej czy psychicznej. Sprawdzają się także dobrze w podróży.
Śliwki suszone to królowe wśród owoców w kwestii zawartości antyoksydantów! Co to oznacza? To, że pomogą cieszyć nam się piękną, zdrową, gładką skórą. Poza tym są bogatym źródłem witamin (posiadają dużo wit. A i K) oraz mikro- i makroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suszone śliwki mają 240 kcal w 100 g produktu. Ta stosunkowo mało, a dzięki sporej zawartości błonnika owoce te potęgują uczucie sytości i pozwalają uniknąć podjadania. Są wskazane na diecie jako np. dodatek do owsianki lub jogurtu.
Prawdą jest fakt, że suszone śliwki są świetnym rozwiązaniem na zaparcia. Wszystko dzięki błonnikowi oraz kwasom: winowemu i jabłkowemu. Najlepiej działają zalane gorącą wodą i zblendowane na gładką masę. Dobrze sprawdza się też kompot z suszu.
Tradycja suszenia śliwek wywodzi się najprawdopodobniej z rejonów Morza Kaspijskiego i obecnie ten proces jest kultywowany już na całym świecie. Polacy także uwielbiają suszone śliwki i dodają je do wielu dań.
Śliwki suszone to bogactwo witamin, minerałów i innych składników.
Witaminami występującymi w tych owocach są:
Zawierają również minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu:
Jakie korzyści wynikają z bogactwa cennych składników znajdujących się w śliwkach suszonych? Regularne spożywanie tych owoców zmniejsza poziom „złego” cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru. Suszone śliwki to naturalny sposób na zaparcia, zalecany również przez lekarzy. Zawierają około 5 razy więcej błonnika niż śliwki surowe. Dzięki temu usprawniają perystaltykę jelit. Owoce te są źródłem sorbitolu i pektyny, co wpływa na regulację wypróżnień. Z tego względu należy zachować umiar w spożywaniu śliwek suszonych, ponieważ ich nadmiar może spowodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego np. wzdęcia i biegunki. Poprzez proces suszenia śliwki zawierają większą ilość substancji odżywczych i kalorii w porównaniu do śliwek surowych.
Osoby chcące zredukować masę ciała nie powinny jednak z nich rezygnować. Pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi co jest pozytywnym zjawiskiem w kontekście odchudzania. Co więcej zawierają dużo błonnika, który pomoże w walce z podjadaniem oraz usprawni działanie układu pokarmowego.
Śliwki suszone należy przechowywać w odpowiedni sposób, aby cieszyć się ich smakiem oraz dobrą jakością przez dłuższy czas.
Należy przesypać owoce do szczelnego pojemnika. Istotna jest jego wielkość, nie powinien być zbyt duży w porównaniu z miejscem zajmującym przez śliwki. Ma to na celu ochronę owoców przed negatywnym działaniem wilgoci. W przeciwnym razie może dojść do ich gnicia.
Najlepiej jest przechowywać śliwki w małych porcjach. Zapobiega to niepotrzebnemu dostawaniu się powietrza podczas otwierania puszki czy innego opakowania. Optymalnymi warunkami do przechowywania suszonych śliwek jest temperatura 15 stopni Celsjusza, ciemnie i zacienione miejsce. Z powodzeniem możesz również zamrozić śliwki suszone jeśli chcesz przechować je w dobrej kondycji przez długi okres czasu.
Opis
Specyficzne kody