Erytrol — Erytrytol słodzik
Erytrol, nazywany także „erytrytrol”, stał się niezwykle popularny w naszych domach, gdy zaczęliśmy zdobywać i poszerzać wiedzę na temat szkodliwości cukru. Stał się jego godnym następcą.
Erytrol czy ksylitol?
Warto zaznaczyć, że obydwie te substancje świetnie zastępują zwykły, niezdrowy, biały cukier, nadając słodki smak ciastom, deserom czy napojom. Erytrol jest jednak dobrym rozwiązaniem dla diabetyków, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 0. Posiada większe niż ksylitol właściwości antyoksydacyjne. Ponadto nie pozostawia on w potrawach obcego posmaku.
Erytrol — właściwości
Erytrol posiada zbawienny wpływ na organizm człowieka — część z jego zalet wymieniono wcześniej. Jest bardzo zdrowy, gdyż nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, a dodatkowo zawiera najmniej kalorii spośród dostępnych na rynku substancji do słodzenia.
Erytrol — zastosowanie
Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Erytrol sprawdza się do pieczenia, w deserach, a także przetworach. To świetne rozwiązanie dla osób lubiących słodką kawę lub herbatę, ale liczących kalorie. Jest także wspaniałym dodatkiem do lekkich, orzeźwiających lemoniad.
INFORMACJE O PRODUKCIE:
Masa netto: 1kg
Kraj pochodzenia: Francja, lub innych w zależności od dostawy
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: F.H.U. JAWO, Plac Błonie Beszcz 2, 31-573 Kraków
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU
Wartość energetyczna: 0 kJ/ 0 kcal
Tłuszcz: 0g
w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 0g
Węglowodany: 100g
w tym cukry proste: 0g
Białko: 0g
Błonnik: 0g
Sól: 0g
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi