Dostawa już od 5,99 zł - Sprawdź
Realizacja zamówienia od 48 do 72 godzin
14 dni na zwrot
Darmowa dostawa już od 199 zł
Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Pestki słonecznika są często spotykanymi nasionami, które znaleźć można w prawie każdej kuchni. Cieszą się sporą popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Jego historia sięga jeszcze czasów południowoamerykańskich Indian.
Pestki słonecznika są niesamowicie bogate w składniki odżywcze. Zawierają szereg witamin, takich jak: wit. B1, PP, E, a także cynk, fosfor, potas i wapń. Słonecznik posiada duże ilości białka, ale też tryptofan dzięki któremu możemy cieszyć się wzrostem serotoniny.
Słonecznik łuskany posiada całą gamę wartości odżywczych, witamin i właściwości, które są świetnym sposobem na uzupełnienie naszej diety. Stanowi doskonałe źródło witaminy E, a także witamin z grupy B. Taka kombinacja sprawia, że wpływa on szczególnie korzystnie na działanie naszego układu nerwowego.
Poza witaminami, w słoneczniku łuskanym możemy odnaleźć także szeroki przekrój pierwiastków biogennych i związków chemicznych takich jak: magnez, żelazo, potas, wapń, selen czy cynk.
Powinno się go spożywać zwłaszcza ze względu na bogactwo magnezu, ponieważ pierwiastek ten pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i koncentrację. Jego prawidłowy poziom w organizmie ma ogromne znaczenie w walce ze stresem, a także wzmacnia nasze naturalne procesy myślowe.
Słonecznik powinny jeść zwłaszcza te osoby, które wypijają duże ilości kawy. Kawa posiada właściwości, które sprawiają, że magnez jest wypłukiwany, a co za tym idzie może doprowadzić do jego niedoborów. Właśnie dlatego tak istotne jest uzupełnianie jego zapasów, a słonecznik nadaje się do tego idealnie.
Słonecznik łuskany może być smaczną przekąską solo lub świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek oraz zup kremów (np. z brokuła). Weganie znaleźli sposób na zrobienie z jego pestek masła oraz twarożków, które smakują rewelacyjnie — warto spróbować, nawet jeśli nie jesteś na diecie roślinnej! Można również wziąć pod uwagę zastosowanie słonecznika jako ciekawy dodatek do panierek czy wzbogacenie pieczywa o ten wzbogacony w minerały i witaminy składnik.
Słonecznik jest powszechnie używany w naszej kuchni. Możemy spożywać go samodzielnie jako drobną przekąskę pomiędzy posiłkami, lub dodawać do różnych potraw, aby wzmocnić ich smak. Doskonale będzie nadawał się do wszelkiego rodzaju śniadań na słodko takich jak owsianki lub naleśniki. Możemy go także prażyć na patelni i posypywać nim różnego rodzaju potrawy wytrawne. Świetnie będzie komponował się z różnymi rodzajami sałatek i surówek, a także z potrawami na bazie ryżu i makaronu sprawiając, że będą miały one różną strukturę i będą ciekawsze, zarówno smakowo, jak i wizualnie.
Pestki słonecznika, podobnie jak wiele orzechów i nasion, są kaloryczne — posiadają 561 kcal/g, dlatego należy jeść je w rozsądnych ilościach, pomimo ich właściwości i bogatych możliwości wykorzystania w kuchni.
Słonecznik, w postaci, w jakiej go znamy, został sprowadzony do Europy z Ameryki Południowej. To tam był pierwotnie uprawiany przez mieszkańców tego ciepłego kontynentu. Do Europy trafił za sprawa Hiszpan, natomiast to Rosjanie zajęli się jego popularyzacją na szeroką skalę. Poza walorami smakowymi, jego kwiaty stanowią niezwykłą ozdobę naszych ogrodów i działek, w których go chętnie uprawiamy. Jego pojedyncze kwiaty dorastają do wysokości kilku metrów, a pośród żółtych jak słońce płatków gromadzą się nasiona, które następnie są wyłuskiwane.
Ze względu na dużą ilość magnezu słonecznik wpływa również zbawiennie na prace naszego serca i układu krwionośnego. Bierze istotny udział w procesach odpowiadających za skurcze mięśni, a więc naturalnie poprawia jego pracę. Zapobiega również ich bolesnym skurczom, a także pomaga w walce z migrenami i bólami głowy.
Słonecznik posiada również bardzo dużą zawartość kwasów nienasyconych takich jak omega-3 i omega-6, które pełnią ważną funkcję ochronną w naszym organizmie, zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego. Mają również duże znaczenie w walce o odporność, tak więc jedzenie słonecznika łuskanego na przełomie pór roku lub w okresach zwiększonej zachorowalności na choroby typu grypa, może pomóc nam zachować zdrowie.
Słonecznik łuskany w diecie jest polecany zwłaszcza osobom, które:
Przeciwskazaniem do spożywania słonecznika łuskanego mogą być oczywiście alergie pokarmowe. Jeżeli po jego spożyciu występują objawy charakterystyczne dla reakcji alergicznej, należy niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza.
Warto pamiętać również o tym, że słonecznik jest dość kaloryczną przekąską. W 100 g nasion znajdziemy aż 584 kcal. Z tego powodu nie powinniśmy go spożywać w nadmiernych ilościach, gdyż nieuwzględniony w dziennym bilansie kalorycznym może prowadzić do jego przekroczenia. Mimo tego, że jest on wypełniony głównie zdrowymi, nasyconymi tłuszczami, warto brać pod uwagę jego kaloryczność w planowaniu swoich posiłków.
Na spożywanie słonecznika łuskanego powinni uważać rodzice mniejszych dzieci, gdyż jego rozmiar sprawia, że jest on potencjalnym zagrożeniem zadławienia.
Aby podnieść jego walory smakowe możemy uprażyć go na rozgrzanej patelni lub dodać nieco soli. Warto jednak zwracać uwagę na to, aby nie przesadzić z jej ilością, gdyż spożywana nadmiernie bywa szkodliwa.
Słonecznik łuskany możemy zakupić w różnych pojemnościach, od 100 g, aż po kilkukilogramowe paczki. Jego cena zazwyczaj oscyluje w granicach 8-15 zł/kg, a więc jest to wartościowa i stosunkowo tania przekąska.
Słonecznik łuskany od zawsze cieszy się ogromną popularnością, jako smaczna przekąska i wartościowy element diety. Lubią go nie tylko dorośli, ale chętnie sięgają po niego również dzieci. Najczęściej spożywamy go jako przekąskę między posiłkami lub dodajemy do różnych dań i potraw, zarówno na słodko, jak i na słono, aby poprawić ich smak i zwiększyć wartość odżywczą.
Słonecznik łuskany cieszy się dużą popularnością wśród przekąsek. Sięgają po niego chętnie ludzie w każdym wieku i stał się nieodłącznym elementem lata. Dodaje się go coraz częściej do różnego rodzaju potraw, a Konsumenci zaczynają dostrzegać jego zalety zdrowotne. Jest smaczny, stosunkowo tani, a do tego ogólnodostępny.
Opis
Specyficzne kody