Słonecznik łuskany

11,99 zł
Brutto Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 11,99 zł
Produkt Wegetariański Produkt Wegetariański
Produkt Wegański Produkt Wegański
Produkt bez cukru Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku soli Produkt bez dodatku soli
Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku oleju palmowego
Waga : 1kg
Ilość

 

Dostawa już od 5,99 zł - Sprawdź

 

Realizacja zamówienia od 48 do 72 godzin

 

14 dni na zwrot

 

Darmowa dostawa już od 199 zł

 

Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź

Pestki słonecznika są często spotykanymi nasionami, które znaleźć można w prawie każdej kuchni. Cieszą się sporą popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Jego historia sięga jeszcze czasów południowoamerykańskich Indian. 

Słonecznik łuskany — właściwości

Pestki słonecznika są niesamowicie bogate w składniki odżywcze. Zawierają szereg witamin, takich jak: wit. B1, PP, E, a także cynk, fosfor, potas i wapń. Słonecznik posiada duże ilości białka, ale też tryptofan dzięki któremu możemy cieszyć się wzrostem serotoniny.

Słonecznik łuskany posiada całą gamę wartości odżywczych, witamin i właściwości, które są świetnym sposobem na uzupełnienie naszej diety. Stanowi doskonałe źródło witaminy E, a także witamin z grupy B. Taka kombinacja sprawia, że wpływa on szczególnie korzystnie na działanie naszego układu nerwowego.

Poza witaminami, w słoneczniku łuskanym możemy odnaleźć także szeroki przekrój pierwiastków biogennych i związków chemicznych takich jak: magnez, żelazo, potas, wapń, selen czy cynk.

Powinno się go spożywać zwłaszcza ze względu na bogactwo magnezu, ponieważ pierwiastek ten pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i koncentrację. Jego prawidłowy poziom w organizmie ma ogromne znaczenie w walce ze stresem, a także wzmacnia nasze naturalne procesy myślowe.

Słonecznik powinny jeść zwłaszcza te osoby, które wypijają duże ilości kawy. Kawa posiada właściwości, które sprawiają, że magnez jest wypłukiwany, a co za tym idzie może doprowadzić do jego niedoborów. Właśnie dlatego tak istotne jest uzupełnianie jego zapasów, a słonecznik nadaje się do tego idealnie.

Słonecznik łuskany - zastosowanie

Słonecznik łuskany może być smaczną przekąską solo lub świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek oraz zup kremów (np. z brokuła). Weganie znaleźli sposób na  zrobienie z jego pestek masła oraz twarożków, które smakują rewelacyjnie — warto spróbować, nawet jeśli nie jesteś na diecie roślinnej! Można również wziąć pod uwagę zastosowanie słonecznika jako ciekawy dodatek do panierek czy wzbogacenie pieczywa o ten wzbogacony w minerały i witaminy składnik.

Słonecznik jest powszechnie używany w naszej kuchni. Możemy spożywać go samodzielnie jako drobną przekąskę pomiędzy posiłkami, lub dodawać do różnych potraw, aby wzmocnić ich smak. Doskonale będzie nadawał się do wszelkiego rodzaju śniadań na słodko takich jak owsianki lub naleśniki. Możemy go także prażyć na patelni i posypywać nim różnego rodzaju potrawy wytrawne. Świetnie będzie komponował się z różnymi rodzajami sałatek i surówek, a także z potrawami na bazie ryżu i makaronu sprawiając, że będą miały one różną strukturę i będą ciekawsze, zarówno smakowo, jak i wizualnie.

Słonecznik łuskany — kalorie

Pestki słonecznika, podobnie jak wiele orzechów i nasion, są kaloryczne — posiadają 561 kcal/g, dlatego należy jeść je w rozsądnych ilościach, pomimo ich właściwości i bogatych możliwości wykorzystania w kuchni.

Pochodzenie

Słonecznik, w postaci, w jakiej go znamy, został sprowadzony do Europy z Ameryki Południowej. To tam był pierwotnie uprawiany przez mieszkańców tego ciepłego kontynentu. Do Europy trafił za sprawa Hiszpan, natomiast to Rosjanie zajęli się jego popularyzacją na szeroką skalę. Poza walorami smakowymi, jego kwiaty stanowią niezwykłą ozdobę naszych ogrodów i działek, w których go chętnie uprawiamy. Jego pojedyncze kwiaty dorastają do wysokości kilku metrów, a pośród żółtych jak słońce płatków gromadzą się nasiona, które następnie są wyłuskiwane.

Działanie

Ze względu na dużą ilość magnezu słonecznik wpływa również zbawiennie na prace naszego serca i układu krwionośnego. Bierze istotny udział w procesach odpowiadających za skurcze mięśni, a więc naturalnie poprawia jego pracę. Zapobiega również ich bolesnym skurczom, a także pomaga w walce z migrenami i bólami głowy.

Słonecznik posiada również bardzo dużą zawartość kwasów nienasyconych takich jak omega-3 i omega-6, które pełnią ważną funkcję ochronną w naszym organizmie, zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego. Mają również duże znaczenie w walce o odporność, tak więc jedzenie słonecznika łuskanego na przełomie pór roku lub w okresach zwiększonej zachorowalności na choroby typu grypa, może pomóc nam zachować zdrowie.

Kto powinien jeść słonecznik?

Słonecznik łuskany w diecie jest polecany zwłaszcza osobom, które:

  •        Pracują myślowo, dużo czasu spędzają na nauce, studiują;
  •        Piją duże ilości kawy, narażając się na wypłukiwanie magnezu z organizmu;
  •        Maja tendencję do bolesnych skurczy mięśni;
  •        Cierpią na częste bóle głowy lub migreny;
  •        Doświadczają wielu stresowych sytuacji w życiu.

Przeciwskazania

Przeciwskazaniem do spożywania słonecznika łuskanego mogą być oczywiście alergie pokarmowe. Jeżeli po jego spożyciu występują objawy charakterystyczne dla reakcji alergicznej, należy niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza.

Zalecane spożycie produktu

Warto pamiętać również o tym, że słonecznik jest dość kaloryczną przekąską. W 100 g nasion znajdziemy aż 584 kcal. Z tego powodu nie powinniśmy go spożywać w nadmiernych ilościach, gdyż nieuwzględniony w dziennym bilansie kalorycznym może prowadzić do jego przekroczenia. Mimo tego, że jest on wypełniony głównie zdrowymi, nasyconymi tłuszczami, warto brać pod uwagę jego kaloryczność w planowaniu swoich posiłków.

Ostrzeżenia

Na spożywanie słonecznika łuskanego powinni uważać rodzice mniejszych dzieci, gdyż jego rozmiar sprawia, że jest on potencjalnym zagrożeniem zadławienia.

Wskazówki

Aby podnieść jego walory smakowe możemy uprażyć go na rozgrzanej patelni lub dodać nieco soli. Warto jednak zwracać uwagę na to, aby nie przesadzić z jej ilością, gdyż spożywana nadmiernie bywa szkodliwa.

Zawartość netto i cena

Słonecznik łuskany możemy zakupić w różnych pojemnościach, od 100 g, aż po kilkukilogramowe paczki. Jego cena zazwyczaj oscyluje w granicach 8-15 zł/kg, a więc jest to wartościowa i stosunkowo tania przekąska.

Słonecznik łuskany od zawsze cieszy się ogromną popularnością, jako smaczna przekąska i wartościowy element diety. Lubią go nie tylko dorośli, ale chętnie sięgają po niego również dzieci. Najczęściej spożywamy go jako przekąskę między posiłkami lub dodajemy do różnych dań i potraw, zarówno na słodko, jak i na słono, aby poprawić ich smak i zwiększyć wartość odżywczą.

Opinie

Słonecznik łuskany cieszy się dużą popularnością wśród przekąsek. Sięgają po niego chętnie ludzie w każdym wieku i stał się nieodłącznym elementem lata. Dodaje się go coraz częściej do różnego rodzaju potraw, a Konsumenci zaczynają dostrzegać jego zalety zdrowotne. Jest smaczny, stosunkowo tani, a do tego ogólnodostępny.

Pan zdrówko
5902114243210

Opis

Produkt wegetariański
Tak
Produkt wegański
Tak
Produkt bez dodatku cukru
Tak
Produkt nie zawiera konserwantów
Tak
Produkt bez dodatku soli
Tak
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Tak
Kraj pochodzenia
Bułgaria, lub inny w zależności od dostawy.
Wartość odżywcza
w 100g produktu
Wartość energetyczna:
2471 kJ/595kcal
Tłuszcz
43,7g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
4,42g
Węglowodany
18,6g
w tym cukry proste
2,3g
Błonnik
6g
Białko
28,8g
Sól
0,01g
Informacja o alergenach
W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent
JAWO KRAKÓW Sp. z o. o. Wierzbno 103. 32-104 Koniusza

Specyficzne kody

EAN13
5902114243210
Podane wartości odżywcze są wartościami orientacyjnymi

Zobacz także

Komentarze (12)
Oceń
Na razie nie dodano żadnej recenzji.