

14 dni na zwrot
Darmowa dostawa już od 199 zł
Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Karob mielony to inaczej mączka chleba świętojańskiego lub guma karobową. Jest emulgatorem, po który sięga się w produkcji m.in. wyrobów cukierniczych. Sprawdza się również jako substancja żelująca i stabilizator.
Po karob sięga się robiąc m.in. polewy, lukier, lody, fermentowane produkty śmietanowe zawierające żywe kultury bakterii, suszone owoce i warzywa oraz dżemy, galaretki i marmolady.
W wielu recepturach stosuje się go zamiast kakao lub czekolady. Umożliwia to charakterystyczny, lekko karmelowy aromat, jakim cechuje się proszek karob.
Karob jest produktem pochodzącym od roślin. Jego naturalny skład jest bezpieczny dla zdrowia i nie ma przeciwwskazań do jego spożywania. Brak też norm wskazujących limity dopuszczalnych dawek. Jedyny skutek uboczny, jaki może wystąpić po zjedzeniu karobu w nadmiarze, to wzdęcia.
Mączka ma wartości odżywcze, o których warto wspomnieć. To głównie węglowodany uzupełnione białkiem, tłuszczem, pierwiastkami mineralnymi i witaminami.
Podobnie, jak wiele innych produktów pochodzenia naturalnego, najlepiej jest szukać m.in. w sklepach online ze zdrową żywnością. Tego typu punkty wielu osobom kojarzą się z wysokimi cenami. Biorąc pod uwagę, w jakich ilościach wykorzystuje się karob, cena za jedną porcję nie jest wygórowana.
Opis
Specyficzne kody