Ryż i kasze to dobre źródło węglowodanów złożonych, które są głównym źródłem energii, zwłaszcza dla mózgu. W przeciwieństwie do cukrów prostych są zdrowym „paliwem” dla naszego organizmu. Kasze bio i ryż ekologiczny to dobra alternatywa dla popularnych w polskich domach ziemniaków. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub składnik tzw. jednogarnkowego dania.
Dlaczego warto postawić na kasze BIO?
Kasze ekologiczne (ryż ekologiczny/kasza bio) to wspaniały wybór. Zawierają ważne mikroelementy: magnez, cynk, potas, witaminy z grupy B. Dzięki temu, są źródłem tych ważnych dla zdrowia elementów naszej diety. Sprawdzą się również jako składnik posiłku dla ludzi z problemami zdrowotnymi takimi jak cukrzyca, insulino oporność czy Hashimoto – większość z nich ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Produkty posiadają certyfikat, potwierdzony prawem – logo zielonego listka. Dzięki temu masz gwarancje, że kasza ekologiczna trafiająca na Twój talerz jest wysokiej jakości, nie zawiera konserwantów oraz nie była nawożona sztucznie. Co więcej, dbając w ten sposób o swoje zdrowie, wnosisz swój pozytywny wkładw ochronę środowiska. Producent wytwarzający certyfikowane, ekologiczne produkty dba bowiem o bioróżnorodność, oszczędność energii oraz redukcje odpadów.
Ryż ekologiczny i kasza BIO w sklepie Jawo
W naszym sklepie postaraliśmy się dla Państwa o wybór najsmaczniejszych i najpopularniejszych kasz. Wśród nich znajdują się m.in. kasza gryczana ekologiczna (w opakowaniach po 500g lub 1kg) i ekologiczna kasza jaglana (w opakowaniach po 250 g lub 1 kg). Kasza gryczana bardzo dobrze smakuje podawana z gulaszem. Dodaje się ją również do gołąbków, kotletów wegetariańskich, pierogów, sałatek i zapiekanek. U ludzi dbających o zdrowy tryb życia kasza jaglana często gości na śniadanie w formie jaglanki – podawanej np. z orzechami, miodem, suszonymi owocami.
Ryż naturalny warto mieć zawsze w swojej kuchni. Jest on podstawą wielu jednogarnkowych dań, a także stanowi smaczny dodatek do wielu posiłków. Powszechnie utożsamiany jest ze zdrową i zbilansowana dietą, posiada dużo właściwości odżywczych, witamin i minerałów. Stanowi także źródło węglowodanów.
Ryż naturalny – właściwości
Ryż naturalny to pełne ziarno złożone z wielu witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera również węglowodany, tłuszcz oraz białka. W jego składzie znajdziemy też wiele bioaktywnych fitozwiązków. Ryż ekologiczny jest też z natury bezglutenowy, dlatego śmiało mogą go spożywać osoby cierpiące na celiakię, a także alergię lub nietolerancję glutenu.
Właściwości ryżu naturalnego:
- Zawiera dużo błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit;
- Znajdziesz w nim minerały oraz witaminy m.in.: fosfor, potas, magnez, wapń, mangan oraz witaminy z grupy B, witaminę E. Dzięki temu wspomaga np. działanie układu nerwowego oraz bierze udział w produkcji krwi. Działa również uspokajająco;
- Obniża poziom „złego” cholesterolu;
- Wskazany jest ludziom na diecie lekkostrawnej.
Ponadto ryż ekologiczny zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia oraz likwidują wolne rodniki, które są niebezpieczne dla Twojego zdrowia.
Ryż naturalny w sklepie Jawo
Ryż naturalny zawiera w sobie wiele prozdrowotnych składników. Obecnie na dużą skalę spożywa się go nie tylko w Azji, ale i na całym świecie. Ze względów zdrowotnych warto gotować go na półtwardo, ponieważ wtedy zachowuje najwięcej swoich właściwości.
Kupując ryż naturalny w sklepie Jawo, masz gwarancje, że produkt lądujący na Twoim talerzu pochodzi ze sprawdzonego źródła. Produkty z naszej oferty nie zawierają konserwantów oraz innych niekorzystnych dla zdrowia dodatków do żywności. Kupując żywność w sklepie Jawo dbasz o dobrą kondycje swojego organizmu, zgrabną sylwetkę, a także lepszą jakość życia. Warto postawić na uzupełnienie swojej spiżarni właśnie u nas. W ten sposób niewątpliwie zaoszczędzisz swój czas. Zakupy online są również wyjątkowo wygodną alternatywą dla tradycyjnego wyjścia do sklepu.