banner newsletter
Zamienniki cukru Kasze ekologiczne Ryż naturalny, ekologiczny Naturalne kawy ekologiczne Naturane syropy, napoje ekologiczne Fasola BIO Dodatki spożywcze Bakalie bez konserwantów Przyprawy świąteczne Karty podarunkowe

Poradnik zdrowego żywienia

Jak przechowywać masło orzechowe?

Jak przechowywać masło orzechowe?

Masło orzechowe jest bardzo popularnym produktem, który ceni się za świetny smak oraz wartości odżywcze. Obecnie praktycznie wszędzie można kupić masło orzechowe zrobione z różnych orzechów w pełni naturalne lub z dodatkami. Dla wielu stanowi również zdrowy zamiennik dżemów oraz kremów. Czym jest masło orzechowe, jakie ma właściwości oraz w jaki sposób je przechowywać?
Spirulina – jak stosować?

Spirulina – jak stosować?

Spirulina zaliczana jest do zdrowych oraz pełnowartościowych produktów, które znajdziemy na rynku jako popularne Superfoods. Posiada bogactwo cennych witamin oraz składników mineralnych, przez co użytkuje się ją głównie w kuchni, ale nie tylko. Wiele jednak osób zastanawia się, co to dokładnie jest spirulina oraz jak ją stosować. Na wszelkie nurtujące pytania odpowiemy w artykule poniżej. Zapraszamy do lektury.
Jak można wykorzystać masło orzechowe?

Jak można wykorzystać masło orzechowe?

Jak powszechnie wiadomo, masło orzechowe jest popularnym produktem szczególnie w kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej. Masło znajdziemy również w naszej kuchni jako uzupełnienie diety, czy alternatywę dla słodkich dżemów oraz kremów. Jednak, w jaki sposób można odpowiednio wykorzystać masło orzechowe? Zapraszamy do przeczytania naszego poniższego artykułu, w którym dowiesz się, jak jeść masło orzechowe.
Co to są algi morskie?

Co to są algi morskie?

Wykorzystanie alg morskich znane jest już od wielu wieków, gdzie mogą pochwalić się szerokim zastosowaniem zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Ich wartości odżywcze wykazują pozytywne działanie na nasz organizm, dlatego nic dziwnego, że algi mają swoich zwolenników. Jakie zatem mają właściwości i co warto o nich wiedzieć? Przekonasz się, czytając nasz poniższy artykuł.
Prosty przepis na tradycyjny zawijany makowiec

Prosty przepis na tradycyjny zawijany makowiec

W naszym poniższym artykule przedstawimy szybki i prosty przepis na tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzi się jako ciasto podczas świąt czy innych uroczystości, dlatego nic dziwnego, że tak często gości na naszych stołach. Puszyste ciasto, makowe nadzienie bogate w bakalie oraz lukier z dodatkiem orzechów to jedno z ulubionych słodkich przysmaków wielu osób. Dlatego przedstawimy przepis na tradycyjnego zawijanego ma
Jak upiec keks z bakaliami?

Jak upiec keks z bakaliami?

Keks to ciasto, które najczęściej pieczemy jako tradycyjny smakołyk na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. To szybkie oraz łatwe w przygotowaniu ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale również w trakcie innych uroczystości. Ponadto keks przyrządza się z dużą ilość bakalii, dlatego jest pyszny i zawsze się udaje. Jak zatem upiec keks z bakaliami? Przedstawiamy sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz smaczne ciasto!
Jak zrobić domowy piernik?

Jak zrobić domowy piernik?

Piernik to idealne ciasto na każdą uroczystość ze względu na proste i szybkie przygotowanie, ale również pyszny smak. Miękki, puszysty i aromatyczny – to najważniejsze cechy każdego przygotowanego piernika domowego. Dlatego przygotowaliśmy łatwy przepis na piernik, który z pewnością uda Ci się zrobić w domowym zaciszu. Gwarantujemy niezwykły smak oraz aromat ciasta, które zaproponujesz swoim gościom lub będziesz mógł delektować się przy filiżance
Przepis na pyszne bezglutenowe brownie

Przepis na pyszne bezglutenowe brownie

Jeśli szukasz idealnego przepisu na pyszne ciasto do filiżanki ulubionej kawy czy deseru na spotkanie z bliskimi, brownie sprawdzi się najlepiej. W naszym poniższym artykule znajdziesz prosty przepis na to ciasto, a w dodatku w wersji bezglutenowej. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na idealne brownie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko wyglądem, ale również smakiem i aromatem.
Krótki poradnik: Jak gotować czarny ryż

Krótki poradnik: Jak gotować czarny ryż

Legendy głoszą, że czarny ryż niczym kulinarne złoto lub zbożowy kawior, mógł być spożywany wyłącznie przez cesarza Chin. W przypadku, kiedy niepożądana osoba została nakryta na jedzeniu czarnego ryżu, groziła jej nawet kara śmierci. A czy wiesz jak ugotować czarny ryż, aby uniknąć sklejonych i rozgotowanych ziaren? W poniższym krótkim poradniku podpowiemy ile gotować czarny ryż oraz gdzie można go kupić.
Moringa olejodajna – co to jest, właściwości oraz gdzie można kupić?

Moringa olejodajna – co to jest, właściwości oraz gdzie można kupić?

Moringa olejodajna (Moringa oleifera), inaczej drzewo chrzanowe lub „drzewo długiego życia”, to roślina niezwykle zdrowa i wartościowa. Ma charakterystyczny chrzanowy smak korzeni, stąd nazywa się ją drzewem chrzanowym. Dziś zastanowimy się czy słusznie zaliczana jest do gatunku superfoods