banner newsletter

Poradnik zdrowego żywienia

Orzechy a odchudzanie. Wpływ orzechów na dietę

Orzechy a odchudzanie. Wpływ orzechów na dietę

Nikogo nie trzeba przekonywać, że orzechy są bogatym źródłem szeregu cennych dla naszego zdrowia minerałów oraz witamin. Jednocześnie wiele osób zdaje sobie sprawę, że ten produkt spożywczy ma dużo kalorii. W wyniku czego, stosując dietę odchudzającą, rezygnują oni z sięgania po orzechy. Czy jest to właściwe działanie? Nie do końca, ponieważ pomimo wysokiej kaloryczności wspomagają one odchudzanie, a także minimalizują ryzyko wystąpienia nadwagi
Komosa ryżowa – właściwości i zastosowanie

Komosa ryżowa – właściwości i zastosowanie

Komosa ryżowa jest nazywana również ryżem peruwiańskim lub quinoą. Z uwagi na jej naturalne pochodzenie, niski stopień przetworzenia oraz cenne wartości zdrowotne określa się ją mianem super żywności. Czy wiesz jak gotować komosę ryżową? Zdajesz sobie sprawę z jej właściwości zdrowotnych oraz wszechstronnego zastosowania? Jeśli nie, zapoznaj się z poniższymi informacjami, a quinoa nie będzie już miała dla Ciebie tajemnic!
Skrobia kukurydziana – właściwości i zastosowanie w kuchni

Skrobia kukurydziana – właściwości i zastosowanie w kuchni

Skrobia kukurydziana to dodatek do żywności o wszechstronnym zastosowaniu, na szeroką skalę używany w przemyśle spożywczym. Co ciekawe, można wykorzystywać ją także jako środek czyszczący oraz preparat na oparzenia słoneczne i ukąszenia owadów. Jakie właściwości ma skrobia kukurydziana? W jaki sposób można używać ją w trakcie kuchennych eksperymentów? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej!
Przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni

Przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni

W żadnej kuchni nie może zabraknąć smaku i aromatu. Niezależnie od jej rodzaju, przyprawy zawsze podbiją smak i pobudzą kubki smakowe. Ich łatwa dostępność oraz wielość pozwalają na eksperymentowanie w kuchni i próbowanie nowych, zaskakujących połączeń. Dowiedz się zatem, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni podczas codziennych spotkań, jak i tych eksperymentalnych!
Czym są suszone owoce i jakie mają właściwości?

Czym są suszone owoce i jakie mają właściwości?

Suszenie owoców to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Cały proces polega na odparowaniu wody z owoców, dzięki czemu zmieniają się ich kształty, wielkość i wartości odżywcze. Bezkompromisową zaletą suszonych owoców jest to, że są trwalsze, słodsze, posiadają więcej błonnika i można je spożywać przez cały rok.
Olej – który wybrać i czym się różnią?

Olej – który wybrać i czym się różnią?

Niektórzy w kuchni stawiają na uniwersalność i trzymają się jednego oleju, stosując go od mięs po desery. Inni preferują urozmaicić swoje kuchenne szafki różnymi olejami, nie do końca wiedząc, jak ich użyć, aby wykorzystać zawarte w nich walory smakowe i zdrowotne.
Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

Przy żywności ekologicznej zwraca się uwagę na ochronę środowiska oraz wysoką jakość plonu; przy żywności konwencjonalnej spotykamy się z nastawieniem na maksymalną wydajność ekonomiczną. Zatem, co z samą żywnością?
Pyłek pszczeli – właściwości i działanie

Pyłek pszczeli – właściwości i działanie

Pyłek pszczeli to substancja, która produkowana jest przez pszczoły. Posiada bardzo dużą ilość dobroczynnych substancji, które wspomagają procesy biologiczne w naszym organizmie i tym samym wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Dlaczego warto sięgnąć po pyłek pszczeli i włączyć go do swojej diety?
Olej lniany – właściwości zdrowotne

Olej lniany – właściwości zdrowotne

Wśród superfoods, które możemy znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, jednym z najbardziej niedocenianych z pewnością jest olej lniany. Produkuje się go z nasion siemienia lnianego, a posiada jedne z najbardziej prozdrowotnych właściwości spośród olejów, które możemy znaleźć w naszej kuchni. Przekonaj się, jakie właściwości posiada olej lniany i włącz go do swojej diety!
Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana cieszy się niesłabnącą popularnością w naszej kuchni. Znalazła zastosowanie nie tylko w daniach na słono, ale również w daniach na słodko, dzięki czemu możemy śmiało stwierdzić, że posiada różnorodne zastosowanie i można jej używać w różnych posiłkach. Poznaj sposoby na wykorzystanie kaszy jaglanej i dowiedz się, dlaczego warto ją włączyć do swojej diety!