Poradnik zdrowego żywienia
Orzechy nerkowca – dlaczego warto je jeść?
Orzechy posiadają dużą dawkę zdrowych tłuszczów potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Nerkowce to z kolei rodzaj o delikatnym smaku, dzięki czemu są to często wybierane orzechy przez wiele osób.
Siemię lniane - właściwości i zastosowanie
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego uważanego za naturalny środek z zastosowaniem zdrowotnym, jak i kosmetycznym. Łagodzi wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a zatem posiada skarbnicę wielu składników odżywczych i mikroelementów.
Poza zwykłym doprawianiem wielu potraw, sól można zastosować w wielu różnych dziedzinach. Dzisiaj skupimy się głównie na jej praktycznych zastosowaniach w codzienności, dzięki czemu mamy nadzieję, że poznasz kilka przydatnych trików.
Kuchnia włoska – czego potrzebujesz?
Uwielbiasz makarony, pizzę i inne dania regionalne z Półwyspu Apenińskiego? W takim razie koniecznie musisz sprawdzić, czego koniecznie potrzebujesz do swojej kuchni, by zacząć gotować jak prawdziwy Włoch czy Włoszka.
Pysznie i zdrowo – przyrządzamy hummus
Na pewno znajdzie się wśród Was wielu fanów hummusów, które coraz bardziej zyskują na popularności. Dzisiaj opowiemy Wam o nich nieco więcej, a przede wszystkim przedstawimy wszelkie korzyści związane z jedzeniem tej pasty warzywnej.
Wszystkie powody, dla których warto kochać pistacje
Poza swoim wyjątkowym smakiem, który idealnie wpasowuje się w charakter zdrowej przekąski, posiadają one wiele drogocennych właściwości, o których zapewne nie miałeś pojęcia. Przybliżymy nieco zalety regularnego jedzenia pistacji, które mogą mieć pozytywn
Dlaczego powinniśmy jeść amarantus?
Amarantus, czyli inaczej szarłat to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Zdecydowanie należy docenić walory odżywcze oraz smakowe ze względu na dużą zawartość białka, błonnika oraz pozostałych cennych mikroelementów.
Jagody goji – owoce o nieprzeciętnych właściwościach
Jagody goji dodawać można do potraw, wytrawnych dań, deserów oraz wypieków. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli uznawane za produkty o wysokiej wartości odżywczej.
Czy warto pić czerwoną herbatę?
Czerwona herbata jest coraz popularniejszym napojem, który chętnie pije wiele osób ze względu na swoje szerokie właściwości. Nazywany także herbatą Pu-erh, czyli czerwonym pół fermentowanym specjałem. Ma specyficzny smak oraz mocny i wyrazisty aromat.
Ksylitol – alternatywa dla białego cukru
Wyglądem, jak i smakiem niczym nie różni się od cukru białego, a mimo to posiada prawie 40% mniej kalorii. W dodatku niski indeks glikemiczny zachęca do spożywania ksylitolu osoby, które się odchudzają oraz chorują na cukrzycę i insulinooporność.