popup newsletter popup newsletter

Poradnik zdrowego żywienia

Sól nie tylko do jedzenia

Sól nie tylko do jedzenia

Poza zwykłym doprawianiem wielu potraw, sól można zastosować w wielu różnych dziedzinach. Dzisiaj skupimy się głównie na jej praktycznych zastosowaniach w codzienności, dzięki czemu mamy nadzieję, że poznasz kilka przydatnych trików.
Kuchnia włoska – czego potrzebujesz?

Kuchnia włoska – czego potrzebujesz?

Uwielbiasz makarony, pizzę i inne dania regionalne z Półwyspu Apenińskiego? W takim razie koniecznie musisz sprawdzić, czego koniecznie potrzebujesz do swojej kuchni, by zacząć gotować jak prawdziwy Włoch czy Włoszka.
Pysznie i zdrowo – przyrządzamy hummus

Pysznie i zdrowo – przyrządzamy hummus

Na pewno znajdzie się wśród Was wielu fanów hummusów, które coraz bardziej zyskują na popularności. Dzisiaj opowiemy Wam o nich nieco więcej, a przede wszystkim przedstawimy wszelkie korzyści związane z jedzeniem tej pasty warzywnej.
Wszystkie powody, dla których warto kochać pistacje

Wszystkie powody, dla których warto kochać pistacje

Poza swoim wyjątkowym smakiem, który idealnie wpasowuje się w charakter zdrowej przekąski, posiadają one wiele drogocennych właściwości, o których zapewne nie miałeś pojęcia. Przybliżymy nieco zalety regularnego jedzenia pistacji, które mogą mieć pozytywn
Dlaczego powinniśmy jeść amarantus?

Dlaczego powinniśmy jeść amarantus?

Amarantus, czyli inaczej szarłat to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Zdecydowanie należy docenić walory odżywcze oraz smakowe ze względu na dużą zawartość białka, błonnika oraz pozostałych cennych mikroelementów.
Jagody goji – owoce o nieprzeciętnych właściwościach

Jagody goji – owoce o nieprzeciętnych właściwościach

Jagody goji dodawać można do potraw, wytrawnych dań, deserów oraz wypieków. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli uznawane za produkty o wysokiej wartości odżywczej.
Czy warto pić czerwoną herbatę?

Czy warto pić czerwoną herbatę?

Czerwona herbata jest coraz popularniejszym napojem, który chętnie pije wiele osób ze względu na swoje szerokie właściwości. Nazywany także herbatą Pu-erh, czyli czerwonym pół fermentowanym specjałem. Ma specyficzny smak oraz mocny i wyrazisty aromat.
Ksylitol – alternatywa dla białego cukru

Ksylitol – alternatywa dla białego cukru

Wyglądem, jak i smakiem niczym nie różni się od cukru białego, a mimo to posiada prawie 40% mniej kalorii. W dodatku niski indeks glikemiczny zachęca do spożywania ksylitolu osoby, które się odchudzają oraz chorują na cukrzycę i insulinooporność.
Cała prawda o oleju lnianym

Cała prawda o oleju lnianym

Jego zastosowanie praktycznie nie ma granic, a dostępny jest także w naszym sklepie w atrakcyjnej cenie. Już teraz możesz poznać wszystkie tajemnice oleju lnianego i dowiedzieć się, dlaczego jest tak bardzo zalecany jako składnik codziennej diety.
Co zrobić z ciecierzycą?

Co zrobić z ciecierzycą?

Nazywana jest zamiennie cieciorką, a jej prawdziwa nazwa to groch włoski, z czego można już wywnioskować pochodzenie tego produktu spożywczego. Poza kilkoma nazwami, można wymienić także całe mnóstwo właściwości tej rośliny.