popup newsletter popup newsletter

Poradnik zdrowego żywienia

Pistacje – co zawierają i kto powinien je spożywać?

Pistacje – co zawierają i kto powinien je spożywać?

Orzechy pistacjowe, potocznie zwane pistacjami mają zdecydowanie najwięcej wartości odżywczych, jednocześnie mając najmniej kalorii. Jako jedyne zawierają karotenoidy, które wspomagają pracę oczu. To nie jedyna dobroczynna właściwość pistacji. Co jeszcze zawierają? Jak spożywać? W poniższym artykule opiszemy wszystko, co musisz wiedzieć o pistacjach.
Jak uprażyć pistacje?

Jak uprażyć pistacje?

Pistacje są jednymi z najbardziej wartościowych orzechów, nie wspominając o przepysznym smaku i aromacie. Mimo to, nie pojawiają się często w polskich przepisach. Warto przyjrzeć się im z bliska i wprowadzić te niewielkie słone orzechy do codziennego jadłospisu. Przedstawiamy kilka pomysłów, jak wzbogacić smak tradycyjnych potraw orzechowym dodatkiem oraz opiszemy pokrótce jak uprażyć pistacje.
Co zrobić żeby bakalie w cieście nie opadały?

Co zrobić żeby bakalie w cieście nie opadały?

Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków, takich jak – mazurki, serniki, keksy czy babki piaskowe. Wiele ze świątecznych ciast jest dekorowana suszonymi owocami oraz orzechami, które niekiedy mogą sprawić nam pewne problemy. Jednym z nich jest chociażby opadanie bakalii na dno ciasta. W dzisiejszym wpisie podpowiemy co zrobić, aby bakalie w cieście nie opadały oraz jak przygotować bakali
Bakalie – dlaczego warto je spożywać i na co należy uważać

Bakalie – dlaczego warto je spożywać i na co należy uważać

Bakalie są obecne w naszym jadłospisie od dawna, jednak głównie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi, jako dodatek do wypieków. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że bakalie, czyli suszone owoce oraz orzechy, mogą stanowić fantastyczne uzupełnienie codziennego menu. Słodkie owoce mogą stanowić zamiennik słodyczy, a orzechy – chipsów. Jednak należy pamiętać, że są również dość kaloryczne, a niektóre owoce mogą mieć wysoki indeks glikemiczny. Dlatego
Jak przechowywać masło orzechowe?

Jak przechowywać masło orzechowe?

Masło orzechowe jest bardzo popularnym produktem, który ceni się za świetny smak oraz wartości odżywcze. Obecnie praktycznie wszędzie można kupić masło orzechowe zrobione z różnych orzechów w pełni naturalne lub z dodatkami. Dla wielu stanowi również zdrowy zamiennik dżemów oraz kremów. Czym jest masło orzechowe, jakie ma właściwości oraz w jaki sposób je przechowywać?
Spirulina – jak stosować?

Spirulina – jak stosować?

Spirulina zaliczana jest do zdrowych oraz pełnowartościowych produktów, które znajdziemy na rynku jako popularne Superfoods. Posiada bogactwo cennych witamin oraz składników mineralnych, przez co użytkuje się ją głównie w kuchni, ale nie tylko. Wiele jednak osób zastanawia się, co to dokładnie jest spirulina oraz jak ją stosować. Na wszelkie nurtujące pytania odpowiemy w artykule poniżej. Zapraszamy do lektury.
Jak można wykorzystać masło orzechowe?

Jak można wykorzystać masło orzechowe?

Jak powszechnie wiadomo, masło orzechowe jest popularnym produktem szczególnie w kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej. Masło znajdziemy również w naszej kuchni jako uzupełnienie diety, czy alternatywę dla słodkich dżemów oraz kremów. Jednak, w jaki sposób można odpowiednio wykorzystać masło orzechowe? Zapraszamy do przeczytania naszego poniższego artykułu, w którym dowiesz się, jak jeść masło orzechowe.
Co to są algi morskie?

Co to są algi morskie?

Wykorzystanie alg morskich znane jest już od wielu wieków, gdzie mogą pochwalić się szerokim zastosowaniem zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Ich wartości odżywcze wykazują pozytywne działanie na nasz organizm, dlatego nic dziwnego, że algi mają swoich zwolenników. Jakie zatem mają właściwości i co warto o nich wiedzieć? Przekonasz się, czytając nasz poniższy artykuł.
Prosty przepis na tradycyjny zawijany makowiec

Prosty przepis na tradycyjny zawijany makowiec

W naszym poniższym artykule przedstawimy szybki i prosty przepis na tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzi się jako ciasto podczas świąt czy innych uroczystości, dlatego nic dziwnego, że tak często gości na naszych stołach. Puszyste ciasto, makowe nadzienie bogate w bakalie oraz lukier z dodatkiem orzechów to jedno z ulubionych słodkich przysmaków wielu osób. Dlatego przedstawimy przepis na tradycyjnego zawijanego ma
Jak upiec keks z bakaliami?

Jak upiec keks z bakaliami?

Keks to ciasto, które najczęściej pieczemy jako tradycyjny smakołyk na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. To szybkie oraz łatwe w przygotowaniu ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale również w trakcie innych uroczystości. Ponadto keks przyrządza się z dużą ilość bakalii, dlatego jest pyszny i zawsze się udaje. Jak zatem upiec keks z bakaliami? Przedstawiamy sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz smaczne ciasto!