3 proste przepisy na ciasteczka kokosowe bez cukru
Przepisy 0 Komentarzy
Szukasz prostego przepisu na pyszne ciasteczka do ulubionej filiżanki kawy czy deseru? W poniższym artykule przedstawimy Ci 3 szybkie przepisy na ciasteczka kokosowe bez cukru. Idealnie sprawdzą się jako przekąska czy dodatek do deseru. Ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a gwarantujemy, że przypadną do gustu wszystkim ze względu na swój smak i aromat.
Ciasteczka owsiano-kokosowe bez cukru (wegańskie)
Potrzebne składniki:
- 200 g mąki orkiszowej,
- 60 g wiórków kokosowych,
- 60 ml oleju kokosowego (płynnego),
- 12 ml syropu ryżowego,
- 80 g płatków owsianych drobnych,
- 150 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj płatki owsiane drobne i wiórki kokosowe. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
- Do wymieszanych składników dodaj najpierw syrop ryżowy, olej kokosowy i mleko kokosowe.
- Ciasto wyrób ręcznie lub w urządzeniu. Gdy będzie się kleić, można wysmarować dłonie olejem kokosowym.
- Po wyrobieniu ciasta na jednolitą masę odstaw ciasto, aby lekko napęczniało.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni na termoobiegu.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj niewielkie kulki, układając je na blaszce w odstępach, aby się nie skleiły podczas pieczenia.
- Piecz około 15 minut.
Ciasteczka kokosowe z miodem (bez glutenu)
Składniki:
- 1/3 szklanki mąki kokosowej,
- 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego,
- 2-3 łyżki miodu,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/3 szklanki owoców suszonych (rodzynki, morele, daktyle, figi),
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki orzechów drobnych.
Przygotowanie:
- Do miski dodaj olej kokosowy, miód, aromat waniliowy, szczyptę soli i jajka. Wszystko wymieszaj mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj mąkę kokosową, drobno pokrojone bakalie i wymieszaj wszystko. Odstaw na około 15 minut, aż masa zgęstnieje.
- Gdy już masa zgęstnieje, uformuj niewielkie kulki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
- Ciasteczka piec w 180 stopni w piekarniku przez około 15 minut.
Ciasteczka bananowo-kokosowe bez cukru
Składniki:
- 3 banany,
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 jajko,
- 100 g masła,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Obierz banany i zblenduj na gładką konsystencję. Dodaj masło i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj jednocześnie jajko, mąkę orkiszową i mąkę pszenną, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko ze sobą do momentu, gdy ciasto zrobi się gęste.
- Uformuj kulki, a następnie ułóż na blaszce w odstępach. Lekko spłaszcz każdą z kulek, aby utworzyć kształt ciastka.
- Piecz w piekarniku przy 180 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź