Coraz częściej mówi się o negatywnym działaniu cukru w naszym organizmie. Sieje on ogólne spustoszenie, jego spożywanie może być przyczyną wielu dolegliwości, a nawet chorób. Cukier, czyli związek o nazwie sacharoza jest zbudowany z dwóch cząsteczek monocukrów (glukozy i fruktozy). Powoduje on wiele negatywnych skutków:
- jest bezpośrednią przyczyną nadwagi;
- powoduje próchnicę;
- wywołuje insulinooporność;
- może powodować przewlekły stan zapalny organizmu;
- może być przyczyną pojawienia się trądziku;
- zwiększa ryzyko pojawienia się depresji
Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie życia bez słodkości. Na szczęście istnieją sposoby na rozwiązanie tego konfliktu, a są nimi zamienniki cukru.
Zamienniki cukru – rodzaje
Zamienniki cukru to związki o słodkim smaku, które mają za zadanie zastąpić cukier spożywczy w diecie. Przed kupnem takiego substytutu należy jednak uważać, ponieważ istnieją słodziki, które mogą szkodzić zdrowiu np. aspartam czy acesulfam K.
Do bezpiecznych zamienników cukru, których możesz z powodzeniem używać, należą m. in.:
- Ksylitol,
- Erytrol,
- Cukier kokosowy
Ksylitol (cukier brzozowy) jest naturalnym słodzikiem. Najczęściej pozyskuje się go z kory fińskiej brzozy. Zawiera aż o 40% mniej kalorii niż cukier. Co więcej posiada również niższy indeks glikemiczny, dlatego polecany jest szczególnie diabetykomoraz ludziom zmagającym się z insulinopornością.
Ciekawostką jest fakt, iż ksylitol polepsza mineralizację kości, dzięki czemu obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy. Warto wiedzieć, że tradycyjny cukier wpływa na organizm wręcz odwrotnie tzn. „wypłukuje” z organizmu sole mineralne. Ksylitol również w odróżnieniu od sacharozy zapobiega rozwijaniu się próchnicy.
Erytrol to słodzik, którego indeks glikemiczny wynosi 0! Z tego względu, tak jak ksylitol, jest polecany diabetykom i ludziom z insulinoopornością. Przy tym jest prawie tak samo słodki, jak tradycyjny cukier. Co więcej, erytrol prawie nie zawiera kalorii, dlatego mogą go używać osoby na diecie odchudzającej.
Cukier kokosowystaje się coraz bardziej popularnym zamiennikiem cukru. Pozyskuje się go z kwiatostanów palmy kokosowej. Łodygi nacina się i wyciska z nich biały, słodki sok. Po zebraniu odpowiedniej ilości płynu odparowuje się go w specjalnych kadziach. W sklepach cukier kokosowy dostępny jest w postaci drobnych kryształków lub kostek. Smakuje on bardzo podobnie do cukru trzcinowego, odznacza się jednak kokosowym i karmelowym posmakiem.
Warto wiedzieć, że ten zamiennik cukru ma zbliżona wartość kaloryczną do tradycyjnego cukru. Cechuje go jednak niski indeks glikemiczny. Jego wartość wynosi jedynie 35. Dla porównania cukier tradycyjny ma indeks glikemiczny równy 68.
Zamienniki cukru – zastosowanie
Zamienniki cukru można używać wszędzie tam, gdzie chcemy uniknąć dodawania tradycyjnego cukru. Doskonale sprawdzą się do wszelkich domowych wypieków i słodyczy. Jeśli chcesz, możesz je dodać również do kawy czy herbaty. Zamienniki cukru można stosować do przygotowywania domowych przetworów np. dżemów czy soków.