Co to jest kozieradka? To nic innego jak małe i dość twarde nasionka strąków rośliny, która wyglądem przypomina fasolę. Można zakupić kozieradkę w całości, w postaci suszonej lub jako zmielony, żółty proszek, który powstał z prażonych nasion. Kozieradka ma bardzo bogate i lecznicze zastosowanie, dlatego powinna zagościć wśród Twoich kuchennych przypraw. Dlaczego warto stosować kozieradkę?
Kozieradka – właściwości
Suszone nasiona kozieradki przed użyciem można lekko przyprażyć na patelni, ale pamiętaj aby nie przesadzić, ponieważ nabierze wtedy gorzkiego posmaku. Już niewielka ilość kozieradki wzbogaci smak wielu potraw. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić, by kozieradka nie zdominowała smaku przygotowywanego dania. Kozieradka jest niezwykle pomocna w walce z problemami układu trawiennego. Stosowana jest również jako środek zmiękczający zmiany skórne, po wystąpieniu cyst lub czyraków. Kozieradka obniża poziom cukru we krwi, dlatego stosuje się ją w połączeniu z insuliną. Łagodzi i zmniejsza stany zapalne, wszelkie infekcje i podrażnienia. Ma właściwości wykrztuśne i wspaniale wspiera leczenie chorób płuc i zatok.
Kozieradka – przyprawa
Nasiona kozieradki nadają potrawom pikantny smak oraz specyficzny aromat. Wchodzi w skład mieszanki curry, dlatego doskonale uzupełni potrawy kuchni indyjskiej. Oprócz tego, nasiona kozieradki są składnikiem wyrobu cukierniczego jakim jest chałwa. Warto poeksperymentować w codziennej kuchni i zdecydować się na używanie kozieradki. Z pewnością urozmaici potrawy i nada im egzotyczną nutę.