Filtruj według

Wybory

Wybory

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 4,00 zł - 38,00 zł

Produkt bez dodatku cukru

Produkt bez dodatku cukru

JAWOKRAKOW
Produkt Bio
Produkt Wegetariański Produkt Wegetariański
Produkt Wegański Produkt Wegański
Produkt bez cukru Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku soli Produkt bez dodatku soli
Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku oleju palmowego

Aktywne filtry

Nasiona i ziarna

Siemię lniane, Ostropest plamisty, Pestki dyni, Sezam, Słonecznik

To niezbędny element każdej diety, który mimo swojego niewielkiego rozmiaru, zawiera w sobie wiele cennych witamin, minerałów i wartości odżywczych. Wszystkie one pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie, a także uzupełniają braki w naszym orgazmie, co przydaje się o każdej porze roku. Nasze nasiona i ziarna są w pełni naturalne i ekologiczne, ponieważ nie posiadają w sobie żadnych substancji chemicznych. Co więcej, możemy pochwalić się naprawdę szerokim wyborem, gdyż znajdziesz tutaj chociażby pestki dyni, siemię lniane, ziarna amarantusu, soczewicę czy ciecierzycę, a każde z nich wyróżnia się kompletnie innymi i przydatnymi właściwościami.

Można wykorzystać je jako dodatek do musli, ciast i deserów, a także zwykłych potraw jako element uzupełniający danie lub nadający mu konkretny smak. Z pewnością ich zdrowa formuła będzie sprzyjać Twoim kubkom smakowym w czasie jedzenia posiłków, a Twojemu organizmowi dostarczymy najpotrzebniejszych składników.

Nasiona to źródło zdrowych tłuszczy oraz bogactwo witamin i minerałów. Wiedzieli już o tym antyczni wojownicy np. Grecy i Inkowie. W swoje dalekie wojaże brali w sakwy nasiona, ziarna i orzechy. Dlaczego? Było to szybka i pożywna przekąska, która dodawała sił oraz była odporna na działanie różnych warunków atmosferycznych. Polecamy Państwu przypomnieć sobie o prozdrowotnych składnikach ekologicznych nasion (nasion bio) i wdrożyć je do swojej codziennej diety.

Ekologiczne nasiona – dlaczego warto?

Jeżeli ziarno zasadzimy do ziemi i zadbamy o jego dobrostan, wyrośnie z niego roślina. To ono jest centrum siły i magazynem składników odżywczych.  Dlatego też w ekologicznych nasionach (nasionach bio) znajduje się skumulowana dawka różnorodnych substancji, które cudownie wpłyną również na zdrowie ludzkiego organizmu! Jednak nie wszystkie nasiona i pestki są jadalne, dlatego zanim wkomponujesz je w swoje codzienne dania, upewnij się, które z nich najlepiej wybrać.

Nasiona BIO – rodzaje

Ekologicznych nasion (nasion bio) w naszym sklepie jest naprawdę sporo. Dlatego warto wiedzieć, które wybrać dla siebie i jak można je podawać.

Nasiona chia

Nasiona chia zwane są także szałwią hiszpańską lub argentyńską. Wypełnione są po brzegi witaminami
i minerałami, błonnikiem, białkami, przeciwutleniaczami oraz kwasami tłuszczowymi omega – 3. Dla przykładu zawierają 15 razy więcej magnezu niż brokuły, 3 razy więcej żelaza niż szpinak i 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Spożycie nasion chia pobudza perystaltykę jelit i wspomaga trawienie, jest zatem pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami. Mogą je też spożywać osoby z nietolerancją glutenu, ponieważ nie zawierają w sobie tego białka.

Nasiona konopii

Nasiona konopi pochodzą z konopi siewnej. Zawierają wszystkie 20 aminokwasów, w tym 9 tych, których nasz organizm nie potrafi syntezować sam i musi przyjmować z pożywienia. Mają tez odpowiedni stosunek (3:1) zawartości kwasów Omega – 6 do Omega – 3. Wykazują największą ilość dobrze przyswajalnego białka roślinnego.

Siemię lniane

Zawiera w swoim składzie flawonoidy, fitoestrogeny, błonnik, lecytynę, cynk, kwasy Omega – 3. Jego prozdrowotne działanie obejmuje podniesienie sprawności układu odpornościowego, obniżenie ryzyka miażdyczy czy nowotworów. Obniża poziom cholesterolu i cukru. Doskonale wpływa na stan skóry
i paznokci.