Siemię lniane, Ostropest plamisty, Pestki dyni, Sezam, Słonecznik
To niezbędny element każdej diety, który mimo swojego niewielkiego rozmiaru, zawiera w sobie wiele cennych witamin, minerałów i wartości odżywczych. Wszystkie one pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie, a także uzupełniają braki w naszym orgazmie, co przydaje się o każdej porze roku. Nasze nasiona i ziarna są w pełni naturalne i ekologiczne, ponieważ nie posiadają w sobie żadnych substancji chemicznych. Co więcej, możemy pochwalić się naprawdę szerokim wyborem, gdyż znajdziesz tutaj chociażby pestki dyni, siemię lniane, ziarna amarantusu, soczewicę czy ciecierzycę, a każde z nich wyróżnia się kompletnie innymi i przydatnymi właściwościami.
Można wykorzystać je jako dodatek do musli, ciast i deserów, a także zwykłych potraw jako element uzupełniający danie lub nadający mu konkretny smak. Z pewnością ich zdrowa formuła będzie sprzyjać Twoim kubkom smakowym w czasie jedzenia posiłków, a Twojemu organizmowi dostarczymy najpotrzebniejszych składników.
Nasiona to źródło zdrowych tłuszczy oraz bogactwo witamin i minerałów. Wiedzieli już o tym antyczni wojownicy np. Grecy i Inkowie. W swoje dalekie wojaże brali w sakwy nasiona, ziarna i orzechy. Dlaczego? Było to szybka i pożywna przekąska, która dodawała sił oraz była odporna na działanie różnych warunków atmosferycznych. Polecamy Państwu przypomnieć sobie o prozdrowotnych składnikach ekologicznych nasion (nasion bio) i wdrożyć je do swojej codziennej diety.
Ekologiczne nasiona – dlaczego warto?
Jeżeli ziarno zasadzimy do ziemi i zadbamy o jego dobrostan, wyrośnie z niego roślina. To ono jest centrum siły i magazynem składników odżywczych. Dlatego też w ekologicznych nasionach (nasionach bio) znajduje się skumulowana dawka różnorodnych substancji, które cudownie wpłyną również na zdrowie ludzkiego organizmu! Jednak nie wszystkie nasiona i pestki są jadalne, dlatego zanim wkomponujesz je w swoje codzienne dania, upewnij się, które z nich najlepiej wybrać.
Nasiona BIO – rodzaje
Ekologicznych nasion (nasion bio) w naszym sklepie jest naprawdę sporo. Dlatego warto wiedzieć, które wybrać dla siebie i jak można je podawać.
Nasiona chia
Nasiona chia zwane są także szałwią hiszpańską lub argentyńską. Wypełnione są po brzegi witaminami
i minerałami, błonnikiem, białkami, przeciwutleniaczami oraz kwasami tłuszczowymi omega – 3. Dla przykładu zawierają 15 razy więcej magnezu niż brokuły, 3 razy więcej żelaza niż szpinak i 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Spożycie nasion chia pobudza perystaltykę jelit i wspomaga trawienie, jest zatem pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami. Mogą je też spożywać osoby z nietolerancją glutenu, ponieważ nie zawierają w sobie tego białka.
Nasiona konopii
Nasiona konopi pochodzą z konopi siewnej. Zawierają wszystkie 20 aminokwasów, w tym 9 tych, których nasz organizm nie potrafi syntezować sam i musi przyjmować z pożywienia. Mają tez odpowiedni stosunek (3:1) zawartości kwasów Omega – 6 do Omega – 3. Wykazują największą ilość dobrze przyswajalnego białka roślinnego.
Siemię lniane
Zawiera w swoim składzie flawonoidy, fitoestrogeny, błonnik, lecytynę, cynk, kwasy Omega – 3. Jego prozdrowotne działanie obejmuje podniesienie sprawności układu odpornościowego, obniżenie ryzyka miażdyczy czy nowotworów. Obniża poziom cholesterolu i cukru. Doskonale wpływa na stan skóry
i paznokci.