Algi morskie i słodkowodne
W naszej ofercie zdrowej żywności znajdują się zarówno algi morskie, jak i słodkowodne, które możesz zakupić w naszym sklepie ze zdrową żywnością Jawo Kraków. Po pierwsze polecamy zakup glonów spiruliny lub chlorelli dostępnych zarówno pod postacią wygodnej i szybkiej do spożycia tabletki albo w formie sproszkowanej. Polecamy zakup alg jako cenne źródło witamin i minerałów, których brakuje w naszym organizmie. Warto także wiedzieć, że algi w proszku świetnie nadają się jako dodatek do różnego rodzaju koktajli lub potraw, które możesz przyrządzić samodzielnie.
Poza tym w naszej ofercie znajdziesz także substancję zagęszczającą i żelującą pod nazwą agar-agar, która znana jest i polecana jako środek zastępczy żelatyny. Algi te pozyskiwane są prosto morza krasnorostów, gdzie rosną na skałach. Ich naturalne właściwości z pewnością sprawdzą się również w Twojej kuchni – od teraz zdrowej i świadomej.
Algi morskie — proszek
Oprócz smoothie, polecamy zastosowanie spiruliny w proszku w celach zdrowotnych. Dzięki zawartości takich witamin jak: B1, B2, B3, C, D oraz E, a także tłuszczy, żelaza czy wapnia, proszek można wykorzystać jako suplement diety.
Spirulina i Chlorella
Jaka jest różnica pomiędzy spiruliną a chlorellą?
Zarówno chlorella jak i spirulina to glony bogate w chlorofil i dużą zawartość wartości odżywczych. Chlorella wyróżnia się mocnym zielonym kolorem, z kolei spirulina posiada kolor niebiesko-zielony. Jeżeli którykolwiek z tych dwóch produktów superfoodów znajdzie się w twojej diecie będzie on stanowił doskonały dodatek. W naszym sklepie oferujemy spiruline i chlorelle w dwóch wariantach - tabletki oraz proszek. Polecamy w szczególności formę tabletek ze względu na ich wygodne użycie w ciągu dnia. Natomiast formę proszku dla zastosowania do smoothie owocowo-warzywnego lub jako dodatek do potraw.
Agar-Agar - naturalna żelatyna
Substancja żelująca, idealny zamiennik żelatyny, rozpuszcza się w temperaturze ok 90-100 stopni Celciusza. Pozyskuje się go z rosnących na podwodnych skałach w morzu krasnorostów. Agar głównie wykorzystywany jest jako naturalny bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy.