Miód nawłociowy jest zbierany z nawłoci pospolitej, kwitnącej na przełomie sierpnia i września. Rośliny te intensywnie rozrastają się na nieużytkach i skrajach lasów. Sadzone również w ogródkach dla ozdoby są świetnym pożytkiem dla pszczół. Miód ten jest jasnożółty, lekko wpadający w oliwkę. W smaku można wyczuć delikatną nutę cytrynową.
Przechowywanie miodu
Jeśli zależy nam by miód akacjowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż akacjowy miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!
Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.