Większość ludzi kojarzy gorczycę jedynie z kuchnią, ponieważ jest jednym ze składników musztardy. Jednak oprócz polepszania walorów smakowych naszych potraw, roślina ta posiada również dobroczynne właściwości lecznicze. Dużą popularnością cieszyła się już w czasach starożytnych, a jako pierwszy jej walory zdrowotne zauważył sam Hipokrates. Dlaczego warto spożywać gorczycę?
Gorczyca – właściwości i środki ostrożności
Nierozdrobnione nasiona gorczycy oraz wodne wyciągi są typowym lekiem śluzowym. Podane doustnie tworzą warstwę ochronną na błonie śluzowej żołądka, niwelują stany zapalne, chronią przed podrażnieniem, łagodzą ból żołądka i nieprzyjemną zgagę. Rozdrobnione nasiona mają gorzkawo-szczypiący smak. Pobudzają nieznacznie wydzielanie soku żołądkowego i przyspieszają trawienie. Nasiona gorczycy czarnej wywierają nieco inne działanie, ponieważ zwiększają dodatkowo wydzielanie mukopolisacharydów, poprawiają perystaltykę jelit oraz wpływają na przyswajanie składników pokarmowych. Nałożenie rozdrobnionych nasion gorczycy czarnej na skórę i uprzednie nawilżenie ich wodą rozszerza podskórne naczynia krwionośne, wywołuje miejscowe zaczerwienienie oraz uczucie intensywnego pieczenia. W wyniku ich silnego działania już po krótkim czasie może nastąpić uszkodzenie skóry z objawami stanu zapalnego.
Gorczyca ekologiczna
Gorczyca biała jest niezawodnym uzupełnieniem wielu potraw. Przede wszystkim stanowi ona podstawowy składnik musztardy – niezwykle popularnego sosu, bez którego nie mógłby się odbyć żaden grill. Musztarda powstaje w wyniku zmielenia ziaren gorczycy z octem, solą, cukrem i ewentualnie innych poszczególnych składników. Przez zmiksowanie różnych smaków oraz rozmaite sposoby mielenia gorczycy, powstało wiele rodzajów tego popularnego sosu. Najbardziej rozpowszechnione to m.in. łagodna i jasna musztarda stołowa, opierająca się na białym winie ostra musztarda dijon oraz wytworzona ze specjalnego rodzaju gorczycy musztarda sarepska. Sama gorczyca doskonale nadaje się do przygotowywania rozmaitych mieszanek przypraw oraz mięsnych marynat.