Bakalie towarzyszą ludziom na co dzień już od tysięcy lat. Obecnie to znakomita przekąska, która
z powodzeniem może zastąpić niezdrowe słodycze czy chipsy. Do bakalii zalicza się różnorodne owoce suszone takie jak: daktyle, morele, rodzynki, brzoskwinie, jabłka, gruszki i śliwki oraz orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, fistaszki, pistacje. To źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego zachęcamy do włączenia ich do swojej diety.
Bakalie – właściwości odżywcze
Warto mieć bakalie zawsze blisko siebie w domu, pracy czy szkole. Jeśli chcesz dbać o zdrowie
i samopoczucie to idealne rozwiązanie w sytuacji, gdy męczy Cie głód, a nie masz możliwości przygotowania posiłku. W zależności od rodzaju, zawierają cenne składniki odżywcze oraz prozdrowotne właściwości.
Orzechy laskowe
Zawierają stosunkowo mało tłuszczu. Są bogate w wapń, cynk oraz magnez. Zawierają również dużo kwasu foliowego, składnika polecanego kobietom w ciąży z racji na korzystny wpływ na rozwój płodu.
Migdały
Dzięki zawartej w nich witaminie E wywierają korzystny wpływ na kondycje skóry. Dostarczają cynku, żelaza oraz witamin z grupy B, które bardzo dobrze wpływają na poziom koncentracji oraz zapamiętywanie. Bardzo często używane w kuchni wegetariańskiej jako źródło białka, ponieważ zawierają go w sobie bardzo dużo.
Orzechy włoskie
Zawierają aż 2 razy więcej antyoksydantów w porównaniu z innymi popularnymi orzechami. W ich składzie znajduje się witamina E, która przybiera formę γ-tokoferolu. Taka budowa bardzo dobrze wspiera układ krążenia, a także ma dużo innych dobroczynnych właściwości. Orzechy włoskie mają także właściwości obniżające cholesterol, antynowotworowe oraz poprawiające skład mikroflory jelitowej.
Nerkowce
Mają słodkawy posmak i są dosyć miękkie. Rosną w Ameryce Południowej na drzewach nerkowca. Orzechy te zawierają dużo białka, magnezu, żelaza oraz witaminy A. Często wybiera się je do produkcji masła orzechowego.
Daktyle
Stanowią bazę wielu zdrowych słodyczy. Zawierają błonnik, żelazo oraz naturalne salicylany – to substancje, które podobnie jak aspiryna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.
Rodzynki
W zależności od ich odmiany zawierają 55-70% cukru (glukoza i fruktoza), witaminy z grupy B, potas, fosfor i żelazo. Rodzynki mają sporą ilość błonnika, obniżają poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na pracę serca.
Morele
Niezmiernie bogate w beta karoten i witaminę E. Wywierają prozdrowotny wpływ przy anemii i nadkwasocie.
Bakalie bez konserwantów
W sklepie Jawo2008 kupią państwo bakalie bez konserwantów. Dlaczego to takie ważne? Bardzo często producenci dodają do bakalii dodatki, które zapobiegają ich psuciu się oraz sprawiają, że bardzo dobrze wyglądają przez długi czas. W naszym sklepie, znajdziecie Państwo bakalie bez konserwantów. Możecie
z powodzeniem cieszyć się ich smakiem oraz korzystnymi właściwościami, bez obawy o toksyczne dodatki.