Figi suszone hiszpańskie
Inni klienci kupili również
- Promocja!Migdały całeProdukt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli500g1kg
- Promocja!Olej kokosowy nierafinowany extra virginProdukt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli900ml500ml
- Promocja!Pasta z orzechów ziemnych - kremowe (smooth)Produkt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli500g900g5kg
- Sezam czarny ziarnoProdukt wegański Produkt wegetariański Produkt bez cukru Produkt bez konserwantów Produkt bez dodatku oleju palmowego Produkt bez dodatku soli100g500g1kg
Informacje
- Dostępny w magazynie
- 14 dni na zwrot
- Darmowa dostawa już od 199 zł
- Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Egzotyczny owoc pestkowy drzewa figowego, które osiąga wiek do 40 lat, pochodzi z Azji mniejszej ale obecne uprawy można spotkać w basenie morza śródziemnego, w Kalifornii, Ameryce południowej i Afryce południowej. Owoce figowca posiadają kształt bardzo podobny do gruszki. Dojrzałe figi są miękkie, mięsiste, przesycone mlecznym sokiem, zależnie od odmiany mogą one być białe, bardzo słodkie zielone, kasztanowe, a niekiedy prawie czarne. Do suszenia wykorzystywane są przede wszystkim figi zielone.
Witaminy oraz skład fig
Figi zawierają znaczne ilości cukru inwertowanego, pektyn oraz białka, tłuszcze, substancje śluzowe, pro witaminę A(betakaroten), witaminę z grupy B i C, liczne związki mineralne a także enzymy ułatwiające rozkład białek – Zarówno figi świeże jak i suszone działają zasado-twórczo.
Figi suszone mają dużą wartość energetyczną i zawierają łatwo przyswajalne cukry proste, są więc dobrym pożywieniem dla sportowców i ludzi ciężko pracujących.
Suszone figi
W Polsce dostępne są głównie figi suszone i sprasowane, o charakterystycznej bursztynowej barwie. Takie suszone figi są bardzo trwałe – można je przechowywać nawet przez rok. Suszenie następuje w temperaturze 40–50 °C. Świeże figi nie nadają się z kolei do dłuższego przechowywania i dlatego zwykle przetwarza się je w pobliżu upraw na dżemy i różne przetwory.
Figi nadają się do spożycia zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Zaliczane są do bakalii i używane jako dodatek do ciast.
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Produkt bez dodatku cukru | Tak |
Produkt nie zawiera konserwantów | Tak |
Produkt bez dodatku soli | Tak |
Produkt bez dodatku oleju palmowego | Tak |
Składniki | figa suszona 97%, mąka ryżowa 3%. |
Kraj pochodzenia | Hiszpania, lub inny w zależności od dostawy. |
Informacja o alergenach | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Producent | F.H.U. JAWO Janina Wierzbanowska, Wierzbno 103. 32-104 Koniusza |
Wartość energetyczna: | 1236 kJ / 292 kcal |
Tłuszcz | 1g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0g |
Węglowodany | 64g |
w tym cukry proste | 41g |
Błonnik | 7g |
Białko | 3,2g |
Sól | 0,71g |
Nie możesz się zdecydować?
Opinie
Pycha przekąska
Figi hiszpańskie są po prostu dobre. Polecam do owsianki i nie tylko.
Super przekąska.
Produkt bardzo naturalny i super smaczny.