popup newsletter popup newsletter
Jak uprażyć pistacje?

Jak uprażyć pistacje?

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Pistacje są jednymi z najbardziej wartościowych orzechów, nie wspominając o przepysznym smaku i aromacie. Mimo to, nie pojawiają się często w polskich przepisach. Warto przyjrzeć się im z bliska i wprowadzić te niewielkie słone orzechy do codziennego jadłospisu. Przedstawiamy kilka pomysłów, jak wzbogacić smak tradycyjnych potraw orzechowym dodatkiem oraz opiszemy pokrótce jak uprażyć pistacje.

Pistacje – jak uprażyć

O wartościach odżywczych pistacji pisaliśmy w naszym poprzednim wpisie, dlatego jeżeli jesteś zainteresowany dlaczego warto jeść orzechy pistacjowe – zapraszamy do jego lektury. W dzisiejszym artykule podamy przykłady, jak można wykorzystać pistacje w codziennym jadłospisie. Zaczniemy od najprostszej możliwości Dzięki temu możesz uprażyć je w domu, na patelni tak samo jak zwykłe orzeszki ziemne. Smak jest niezwykle interesujący, dlatego polecamy spróbować!

Jak uprażyć pistacje w domu?

Czas prażenia: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:

  • 200 gram zielonych pistacji
  • łyżka oleju ryżowego
  • płaska łyżeczka soli (opcjonalnie)

Najpierw nagrzej patelnię, najlepiej taką o grubym dnie. W pierwszej kolejności wsyp pistacje, potem dodaj płaską łyżkę oleju ryżowego. Przez 10 minut pozwól pistacjom się uprażyć, mieszając drewnianą łyżką co minutę. Pistacje możesz posypać solą himalajską, lub odpuścić te przyprawę. Z solą jednak smakują o wiele lepiej. Następnie pomieszaj jeszcze przez ostatnie 5 minut, aby się nie przypaliły.

Uwaga: Pistacje mogą wydawać się nieuprażone w momencie, kiedy próbujesz je na ciepło. Wtedy będą jeszcze miękkie, dlatego należy poczekać aż ostygną – wtedy twardnieją.

Możesz również uprażyć pistacje w piekarniku.

Przepisy z wykorzystaniem pistacji

Kruche ciastka z pistacjami
Kruche ciasteczka o maślanym smaku, faszerowane wanilią i pysznymi pistacjami, to proste do wykonania i obłędnie pyszne przekąski.

Składniki:

  • 3/4 szklanki obranych niesolonych pistacji
  • 140 masła
  • 80 g cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 białko, lekko roztrzepane, do posmarowania
  • cukier granulowany do obtoczenia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło i cukier puder wsyp do miski i za pomocą miksera ucieraj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodaj ziarenka z wanilii, ekstrakt z wanilii, sól i ponownie ucieraj. Dodaj mąkę pszenną i jeszcze raz dokładnie zmiksuj składniki. Dodaj pistacje i tym razem miksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto na tym etapie będzie zbyt sypkie, możesz spróbować dodać odrobinę zimnego mleka (około 2 łyżek), a wtedy ciasto powinno połączyć się w kulę.

Z ciasta uformuj wałek o długości około 30 cm i grubości 4 cm, lekko oprósz powierzchnię blatu mąką. Owiń szczelnie papierem do pieczenia i włóż do lodówki w celu schłodzenia na minimum 2 godziny. Najlepiej jednak zostawić je na całą noc.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i odwiń z papieru. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem i obtocz w cukrze. Ostrym nożem pokrój na plasterki o grubości około 8 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 180ºC, najlepiej z funkcją termoobiegu, przez około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów ciastek. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź na metalowej kratce. Przechowuj do 7 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.

Pasta z pomidorami i pistacjami

Bardzo oryginalna, smaczna i zdrowa pasta do kanapek, w której smak pomidorów dobrze komponuje się z orzechowym aromatem i smakiem pistacji.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 250 gram pistacji
  • 1 cebula
  • szczypta soli i mielonego pieprzu

Przygotowanie:
Obierz dojrzałe pomidory ze skóry i usuń nasiona, następnie drobno posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie pierścienie. Pistacje zmiel lub rozgnieć w sposób, który uważasz za najlepszy dla siebie. My polecamy drobniutko posiekać. Następnie przygotowane pomidory, cebulę, pistacje mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut i gotowe! Można smarować nią zarówno kanapki, jak i krakersy lub bagietki z piekarnika.

Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Wysoce odżywcza, smaczna a zarazem lekkostrawna sałatka z kurczaka, sera, papryki i pistacji. Polecamy użyć majonez o niskiej zawartości tłuszczu, jednak znakomicie sprawdzi się również jogurt naturalny.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 200 gramów sera suluguni lub mozzarella
  • bułgarska papryka
  • 100 gramów pistacji
  • 2 łyżki niskotłuszczowego majonezu lub 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sałata do dekoracji
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj pierś z kurczaka, pokrój w drobną kostkę. Wybrany ser pokrój w kostkę. Po obraniu nasion pistacji pokrój je w wąskie paseczki.

Połącz ze sobą wszystkie produkty, dosyp soli oraz pieprzu na smak. Płaskie naczynie udekoruj zieloną sałatą, rozprowadź na liściach sałaty przygotowaną sałatkę i gotowe!

 

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze