popup newsletter popup newsletter
Co zrobić żeby bakalie w cieście nie opadały?

Co zrobić żeby bakalie w cieście nie opadały?

    Przepisy    0 Komentarzy

Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków, takich jak – mazurki, serniki, keksy czy babki piaskowe. Wiele ze świątecznych ciast jest dekorowana suszonymi owocami oraz orzechami, które niekiedy mogą sprawić nam pewne problemy. Jednym z nich jest chociażby opadanie bakalii na dno ciasta. W dzisiejszym wpisie podpowiemy co zrobić, aby bakalie w cieście nie opadały oraz jak przygotować bakalie do keksu, mazurka, czy innego tradycyjnego wypieku.

Każdy domowy Szef lub Szefowa kuchni, którzy chociaż raz w swoim życiu przygotowywali keks (lub inne ciasto wypełnione bakaliami) zadają sobie pytanie – co zrobić aby bakalie pod wpływem ciężaru nie opadły na dno ciasta. Aby nie mieć takich problemów, warto zastosować się kilku zasad. Ich przestrzeganie daje gwarancję, że suszone owoce i orzechy równomiernie rozłożą się w naszym wypieku.

Co zrobić aby bakalie w cieśnie nie opadły?

Do ciast tradycyjnie dodajemy takie bakalie, jak: suszone śliwki, orzechy włoskie i rodzynki. Warto jednak otworzyć się na inne smaki. Polecamy pokombinować z suszoną żurawiną, jagodami goji, suszonymi figami czy mango. Te, na pierwszy rzut oka, nieoczywiste dodatki na pewno przypadną do gustu miłośnikom tradycyjnych wypieków oraz tym, którzy lubią kosztować nowe smaki.

Jak przygotować bakalie do keksu?

Jeżeli właśnie zabierasz się za pieczenie keksu, pamiętaj o tym aby:

  • przygotowane ciasto było wystarczająco gęste, aby utrzymało ciężar bakalii,
  • przed dodaniem bakalii warto włożyć ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin; dopiero po tym czasie dodaj bakalie,
  • zanim dodasz bakalie, zalej je gorącą wodą lub mlekiem, następnie osusz i obtocz w mące, a dopiero potem dodaj do ciasta,
  • większe kawałki bakalii pokrój na mniejsze części, dzięki czemu będą lżejsze.

Przepis na świąteczny keks

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • mieszanka wybranych bakalii
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu rumowego

Przygotowanie

Bakalie dostępne w naszym sklepie internetowym należy przygotować w następujący sposób. Masło miksujemy na kremową masę, dodając cukier, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Ciągle mieszając, dodajemy do masy jajka (pojedynczo). Następnie dolewamy kilka kropel aromatu rumowego oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wszystko razem mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem foremki. i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić ciasto i oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze