popup newsletter popup newsletter
Bakalie – dlaczego warto je spożywać i na co należy uważać

Bakalie – dlaczego warto je spożywać i na co należy uważać

    Porady żywieniowe    0 Komentarzy

Bakalie są obecne w naszym jadłospisie od dawna, jednak głównie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi, jako dodatek do wypieków. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że bakalie, czyli suszone owoce oraz orzechy, mogą stanowić fantastyczne uzupełnienie codziennego menu. Słodkie owoce mogą stanowić zamiennik słodyczy, a orzechy – chipsów. Jednak należy pamiętać, że są również dość kaloryczne, a niektóre owoce mogą mieć wysoki indeks glikemiczny. Dlatego poniżej – wszystko co musisz wiedzieć o bakaliach.

Co to są bakalie?

Bakalie w najczystszej postaci są mieszanką suszonych (niekiedy dodatkowo dosładzanych) owoców egzotycznych, takich jak na przykład: wszelkie rodzaje rodzynek, daktyle, figi, suszone morele, śliwki, kandyzowaną skórkę pomarańczy czy cytryny. Biorąc pod uwagę wykorzystywanie i harmonię smakową, do bakalii zaliczyć można również migdały i wszelkiego rodzaju orzechy: włoskie, laskowe, brazylijskie oraz nerkowce. Owocowo-orzechowa kompozycja stała się również tradycją, nazywaną „mieszanką studencką”. To nic innego jak przysmak dla uczących się, który ma poprawiać pamięć i koncentrację oraz dodawać energii.

Wartości odżywcze bakalii – przegląd

Suszone owoce i orzechy to bardzo cenny składnik diety, który dziś ustąpił niestety przekąskom typu batoniki czy ciastka. A szkoda, bo w bakaliach zawartych jest mnóstwo minerałów i innych substancji odżywczych, które zdrowiu mogą tylko służyć.

  • rodzynki to wysuszone winogrona, które zawierają duże ilości polifenoli (antyoksydantów); nie tylko opóźniają proces starzenia się, ale zwalczają wolne rodniki i chronią serce;
  • figi suszone – to szczególnie bogata w błonnik odżywczy przekąska, która wspiera proces trawienia i zapobiega zaparciom;
  • daktyle suszone – te owoce palmy daktylowej zawierają duże ilości glukozy, dlatego używane są jako zamiennik cukru. Zawierają cenne antyoksydanty w postaci polifenoli chroniących serce oraz wysoki poziom błonnika i potasu, korzystnego dla układu krążenia;
  • suszone morele – zawierają zdecydowanie najwięcej witamin. 30 gram suszonych moreli pokrywa 20 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która wpływa na wzrok, odporność i zdrowy wygląd skóry;
  • suszone śliwki – domowy sposób na zaparcia, zawierają dużo błonnika i sorbitolu, są również bogate w polifenole oraz mają silne działanie przeciwzapalne;
  • orzechy włoskie – zawierają szczególnie dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych, obniżają zły cholesterol we krwi, są źródłem cennych minerałów i ważnych kwasów – linolowego i alfa-linolowego;
  • migdały – to cenne źródło białka oraz tłuszczów nienasyconych, które są niezwykle istotne dla układu krążenia i prawidłowego stanu skóry. Chronią przed chorobami serca i spowalniają proces starzenia dzięki witaminie E.

Kto powinien uważać, jedząc bakalie?

Pamiętajmy jednak, aby mimo zdrowotnych właściwości bakalii, zachować umiar w ich spożywaniu. Jest to bez dwóch zdań przekąska zdrowa i pełna wartościowych minerałów i witamin. Niestety, bilans kaloryczny w żadnego typu diecie nie jest bez znaczenia, jednak w 100 gramach wybranych mieszanek bakalii znajduje się czasem nawet i 400 kcal lub więcej. Dorosła osoba powinna konsumować dziennie około 1800-2000 kalorii, dlatego powinniśmy uważać.

Dodatkowo, należy pamiętać iż suszone owoce są bogate w cukier. Jest to cena jaką musimy zapłacić za pozbycie się wody z miąższu. Dla przykładu – w 100 gramach daktyli mamy aż 66 gram cukru, w figach 48 gram, a w rodzinkach 59 gram. Wysoki indeks glikemiczny czyni je niebezpiecznym dla osób ze stanem przedcukrzycowym. Wiele bakalii jest również niepotrzebnie dosładzanych białym cukrem!

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code