popup newsletter popup newsletter

Poradnik zdrowego żywienia

Czy jedzenie orzechów w ciąży jest zdrowe?

Czy jedzenie orzechów w ciąży jest zdrowe?

Stan ciąży jest dla każdej mamy bardzo ważnym okresem. Starają się dbać wtedy nie tylko o siebie, ale także o nienarodzone dziecko. Przyszłe mamy obawiają się, że spożywając orzechy włoskie w ciąży, narażą swojego potomka na potencjalne alergie. Czy słusznie?
Orientalny kurczak po tajsku z orzechami nerkowca - przepis

Orientalny kurczak po tajsku z orzechami nerkowca - przepis

Kurczak podawany w towarzystwie orzechów nerkowca to jedna z bardzo popularnych i przepysznych potraw. Jest daniem szybkim, smacznym i skorym do wszelkich modyfikacji. Skorzystaj z naszego przepisu i poczuj w swojej kuchni odrobinę Orientu!
Jagody goji – jak jeść i z czym smakują najlepiej?

Jagody goji – jak jeść i z czym smakują najlepiej?

Jagody goji to coraz popularniejszy element wielu potraw w naszych jadłospisach. W dzisiejszym wpisie prezentujemy kilka inspiracji na to, jak jeść jagody goji, aby podkreślić ich smak i wydobyć cenne składniki odżywcze. Zaczerpnij inspiracji!
Jakie owoce może jeść cukrzyk, a jakich powinien unikać?

Jakie owoce może jeść cukrzyk, a jakich powinien unikać?

Dieta dla cukrzyka powinna być starannie zaplanowana, ponieważ wymaga pewnych ograniczeń. Nie powinno zabraknąć w niej owoców, jednak należy sięgać po nie z umiarem. Przeczytaj - jakie owoce może jeść cukrzyk, a jakich powinien zdecydowanie unikać.
Tradycyjne przyprawy kuchni japońskiej

Tradycyjne przyprawy kuchni japońskiej

Japończycy uważają, że każdy powinien indywidualnie dobierać przyprawy wedle własnych potrzeb. Ich aromatyczne sosy i chrzany są znane na całym świecie! A czy wiesz, jakie są najpopularniejsze tradycyjne japońskie przyprawy?
Dlaczego warto jeść śliwki? Zastosowania i właściwości odżywcze

Dlaczego warto jeść śliwki? Zastosowania i właściwości odżywcze

Owalne lub okrągłe, kwaśne lub słodkie, duże lub małe, zielone, żółte lub granatowe… Mowa oczywiście o śliwkach! Regularne ich spożywanie ma pozytywny wpływ na organizm oraz samopoczucie. Poznaj zatem magiczne właściwości śliwek.
Ostre przyprawy w kuchni: pieprz syczuański – zastosowanie i właściwości

Ostre przyprawy w kuchni: pieprz syczuański – zastosowanie i właściwości

Pieprz syczuański to w Polsce wciąż niezbyt popularna przyprawa, która jest jednocześnie jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni chińskiej. A czy wiesz, jakie ma zastosowanie? Dowiesz się, czytając nasz poniższy artykuł!
Złoto na talerzu – jak smakuje jadalne złoto?

Złoto na talerzu – jak smakuje jadalne złoto?

Dodawanie złota do potraw to coraz popularniejszy trend. Jak smakuje jadalne złoto i czy warto je spożywać? Dowiesz się czytając nasz artykuł!
Co zrobić z płatków róży? 5 zastosowań, które zmienią Twoją codzienność

Co zrobić z płatków róży? 5 zastosowań, które zmienią Twoją codzienność

Róża jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych kwiatów na całym świecie. Czy wiesz, że z tej rośliny można przyrządzić naprawdę rozmaite rzeczy ? Poniżej przedstawiamy listę przydatnych sposobów na wykorzystanie płatków róży.
Co to jest czarnuszka? Poznaj jej prozdrowotne działanie!

Co to jest czarnuszka? Poznaj jej prozdrowotne działanie!

Jeżeli nazwę „czarnuszka” słyszysz po raz pierwszy w swoim życiu, jak najszybciej należy to zmienić. Sprawdź, dlaczego warto ją włączyć do swojego codziennego menu! Ciężko uwierzyć, że w małych, niepozornych ziarenkach czarnuszki kryje się moc substancji prozdrowotnych.