popup newsletter popup newsletter
Jagody goji – jak jeść i z czym smakują najlepiej?

Jagody goji – jak jeść i z czym smakują najlepiej?

   0 Komentarzy

Jagody goji to coraz popularniejszy element wielu potraw w naszych jadłospisach. Zwłaszcza wśród osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie. Wiemy jak wyglądają, mniej więcej kojarzymy ich smak, jednak nie zdajemy sobie jeszcze sprawy, że tworzą pyszne kompozycje śniadaniowe i deserowe. W dzisiejszym wpisie prezentujemy kilka inspiracji na to, jak jeść jagody goji, aby podkreślić ich smak i wydobyć cenne składniki odżywcze. 

Kilka słów o magicznych jagodach goji

Te niepozorne i niewielkie owoce, które o dziwo są spokrewnione z pomidorami i papryką, mają o wiele więcej zastosowań, niż mogłoby Ci się wydawać. W czym tkwi ich sekret?

Jagody goji są bogate w cenny błonnik pokarmowy, który poprawia pracę układu trawiennego i usprawnia pracę jelit. Jednak ich najcenniejszym składnikiem jest kompleks polisacharydowy LBP. Działa on dobroczynnie na pracę wątroby, oczyszczając ją z wszelkich toksyn. Oprócz tego działają korzystnie na narząd wzroku, pracę serca i są odpowiedzialne za wzrost stężenia dobrego cholesterolu HDL.

Ale w jaki sposób wdrożyć je do codziennego menu, aby wyjść poza schemat i przygotować niecodzienne potrawy? Podzielimy się z Tobą dziś nieoczywistymi inspiracjami, dzięki którym (mamy nadzieję) jagody goji na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie.

Pomysł 1. – sałatka z jagodami goji, batatami i jarmużem

Dodawanie gruszki, winogron czy żurawiny do potraw opartych na warzywach, takich jak sałatki, to niezwykle popularne połączenie. Dania słodko-wytrawne skradły serca wielu miłośników nieoczywistych rozwiązań kulinarnych. Dlatego pora, aby zaufać niepozornym jagodom goji i przyrządzić niespotykaną sałatkę!

Ich lekko słodkawy smak może być bardzo przyjemnym akcentem w warzywnych kompozycjach, który koniecznie należy podkreślić wyrazistym winegretem na bazie octu jabłkowego, miodu, pieprzu i soli oraz oliwy.

Jagody goji nadadzą daniu nie tylko subtelnych walorów smakowych, ale również dzięki swojemu wyrazistemu kolorowi, ożywią potrawy i pobudzą apetyt estetów.

Łącząc je z jarmużem, batatami, komosą ryżową, świeżymi ziołami oraz miodowym dressingiem, wyczarujesz cudowny lunch, który już od pierwszego kęsa na długo zapadnie w pamięć. Nie wspominając o jego niezwykłych walorach odżywczych.

Przepis:

Pokrojone w kostkę bataty podsmaż z odrobiną gałki muszkatołowej, dodaj jarmuż i szalotkę, a kiedy warzywa lekko zmiękną, połącz z ugotowaną komosą ryżową i jagodami, polewając wszystko dressingiem. Opcjonalnie możesz przyozdobić całość natką pietruszki.

Pomysł 2. – lemoniada z jagodami goji

Herbaciane mieszanki z suszonymi jagodami goji to istna uczta dla zmysłów smaku i węchu. Jednak można spróbować nieoczywistego rozwiązania i przygotować antidotum na upalne dni – lemoniadę z jagodami goji.

Przepis:

Zagotuj wodę i dodaj odrobinę syropu klonowego. Tą miksturą zalej jagody goji i dokładnie wymieszaj. Pozostaw całość do całkowitego wystudzenia, najlepiej schładzając w lodówce. Następnie dodaj sok z cytryny i zimną wodę (może być gazowana). Na koniec dodaj kilka listków mięty i lód, a opcjonalnie również syrop z kwiatów czarnego bzu.

Pomysł 3. – smoothie z jagodami goji

Smoothie to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi niezastąpionej dawki witamin i minerałów. Świeże owoce powinny być stałym elementem naszej diety, o każdej porze roku. Dodając do popularnych koktajli jagody goji nie tylko ożywisz smak i aromat napoju, ale także wzbogacisz go o dodatkową ilość wartościowych substancji odżywczych. Dbając o kondycję organizmu wpływasz na swoje samopoczucie i niwelujesz ryzyko wystąpienia wielu przykrych chorób.

Wskazówka: jagody goji warto namoczyć w letniej wodzie przed blendowaniem, aby nabrały miękkości i nie zaburzyły aksamitnej konsystencji smoothie.

Doskonałym owocowym połączeniem jagód goji będą truskawki, banany i świeży sok z pomarańczy. Jeżeli lubisz egzotyczne i orzeźwiające smaki, możesz postawić na ananas i limonkę. Wolisz bardziej płynną konsystencję? Jagody goji doskonale komponują się także z wodą kokosową oraz mlekiem migdałowym. Wybierz smak i formę, która najbardziej Ci odpowiada i nie zapominaj o dobroczynnych jagodach!

Pomysł 4. – lekka owsianka z jagodami goji

Każdy lubi owsiankę przygotowaną wedle własnych upodobań, jednak aby szybko się nie znudziła, warto urozmaicić ją nieoczywistym dodatkiem. To właśnie moment, w którym jagody goji sprawdzą się idealnie! Obok orzechów, świeżych owoców i nasion, warto ułożyć w miseczce suszone jagody goji. Ten energetyczny czerwony akcent może pobudzić lepiej, niż poranny łyk kawy.

To jak, od której inspiracji zaczniesz?

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze