popup newsletter popup newsletter
Jakie owoce może jeść cukrzyk, a jakich powinien unikać?

Jakie owoce może jeść cukrzyk, a jakich powinien unikać?

   0 Komentarzy

Dieta dla cukrzyka powinna być starannie zaplanowana, ponieważ wymaga pewnych ograniczeń. Wbrew obiegowej opinii, nie powinno zabraknąć w niej owoców, ponieważ to nie tylko smaczny element, ale również dostarczający organizmowi wielu witamin i minerałów. Należy sięgać po nie z umiarem, stosując je wyłącznie jako uzupełnienie posiłków codziennego jadłospisu. Jakie owoce może jeść cukrzyk, a których powinien zdecydowanie unikać?

Fruktoza – czy jest bezpieczna dla cukrzyka?

Fruktoza, czyli cukry znajdujące się w owocach, miodzie oraz niektórych warzywach, w niewielkich ilościach będzie miała pozytywny wpływ na organizm. Niestety, jest także powszechnie dodawana do różnych napojów, ciast i słodkich przekąsek, które mogą stanowić zagrożenie dla osoby zmagającej się z cukrzycą. Osoba, która będzie spożywała jej zbyt dużo jest narażona na wszelkie choroby układu sercowo-naczyniowego oraz właśnie insulinooporność i cukrzycę typu 2.

Należy zatem zachować świadomość zawartości fruktozy w spożywanych produktach, poprzez czytanie opisów na etykiecie, lub sprawdzając indeks glikemiczny w Internecie.

Dieta cukrzycowa – na co należy zwrócić uwagę?

Owoce są bogate we fruktozę, czyli substancję uważaną za idealny substytut glukozy w diecie diabetyków. Jest słodsza od cukru, a co ważniejsze – jej wchłanianie przez organizm człowieka odbywa się bez udziału insuliny. Jednak należy wybierać wyłącznie te owoce, które wykazują małą zawartość cukru. Pamiętajmy również, że niektóre zalecane owoce dla cukrzyka, mogą po pewnym czasie okazać się niekorzystne. Wtedy należy je niezwłocznie wyeliminować z diety. Po każdym posiłku warto sprawdzić, czy dany owoc nie podniósł znacząco poziomu cukru we krwi. Najlepszym sposobem jest prowadzenie dzienniczka, w którym skrupulatnie należy notować wszelkie produkty i potrawy w swojej diecie.

Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?

Jeżeli nie chcemy rezygnować ze spożywania owoców, warto robić to z głową, pamiętając o głównych zaleceniach. W razie wątpliwości, najlepiej skonsultować to z lekarzem.

Pamiętajmy także o tym, aby:

  •        wybierać owoce świeże lub mrożone, o niskiej zawartości węglowodanów,
  •        zrezygnować z owoców suszonych, kandyzowanych oraz z owoców w syropie,
  •        spożywać około 20 gram błonnika dziennie.

Najzdrowsze owoce dla cukrzyka

Najlepszą propozycją przy cukrzycy typu 2 lub insulinooporności będą owoce cytrusowe, ze względu na małą zawartość węglowodanów. Poniżej prezentujemy listę owoców, które są bezpieczne dla cukrzyka:

  •        agrest
  •        ananas
  •        arbuz
  •        awokado
  •        borówki
  •        brzoskwinia
  •        cytryna
  •        czarne jagody
  •        czereśnie
  •        grejpfrut
  •        gruszka
  •        jabłko
  •        jeżyny
  •        maliny
  •        mandarynki
  •        melon
  •        morela
  •        papaja
  •        pomarańcz
  •        porzeczki (białe i czerwone)
  •        poziomki
  •        truskawki
  •        wiśnie
  •        żurawina

Pamiętajmy jednak, aby spożywać je z umiarem, nie więcej niż 200-300 gram dziennie. W trosce o własne zdrowie najlepiej zakupić wagę elektroniczną i ważyć owoce przed każdym spożyciem.

Jakich owoców nie może jeść cukrzyk?

Przy diecie cukrzycowej należy unikać owoców, które zawierają dużo fruktozy. Jej nadmiar niszczy biochemię i fizjologię organizmu. Jeżeli po zjedzeniu danego owocu poziom cukru podnosi się – koniecznie należy wyeliminować go z jadłospisu i znaleźć zamiennik.

Poniżej lista owoców niewskazanych w diecie cukrzyka:

  •        banan
  •        czarna porzeczka
  •        renklody
  •        daktyle
  •        owoce z puszki (zawierają najwięcej fruktozy i glukozy)
  •        owoce suszone
  •        owoce w syropie
  •        śliwka
  •        winogrono

Unikajmy syropu glukozowo-fruktozowego

Ten tańszy zamiennik cukru to cichy niszczyciel organizmu każdego człowieka. Przez wzgląd na niską cenę produkcji, dodaje się go już praktycznie do każdego przetworzonego produktu żywnościowego. Należy dokładnie sprawdzać jego zawartość i rezygnować z produktów, które posiadają go w swoim składzie.

Soki owocowe są niemal tak samo szkodliwe dla cukrzyka, jak napoje gazowane. Niestety, coraz częściej spotyka się w ich składzie mnóstwo fruktozy. Lepszym rozwiązaniem od soku bez cukru będzie zwykły owoc. Sok powoduje szybszy wzrost glukozy we krwi. 

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code