
Komosa ryżowa biała
Inni klienci kupili również
- BioBIO - Olej kokosowy nierafinowany virgin
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
- Promocja!Daktyle suszone
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
500g1kg5kg - Promocja!Migdały całe
Produkt wegański
Produkt wegetariański
Produkt bez cukru
Produkt bez konserwantów
Produkt bez dodatku oleju palmowego
Produkt bez dodatku soli
500g1kg
Informacje
- Dostępny w magazynie
- 14 dni na zwrot
- Darmowa dostawa już od 199 zł
- Wszystkie produkty pakowane na moment przed wysyłką - sprawdź
Codzienną dietę dobrze jest urozmaicać ciekawymi dodatkami. Zwłaszcza, gdy wspierają one zdrowie i dobrą formę. Do nich należy m.in. komosa ryżowa. Jak ją ugotować? Przyrządza się ją podobnie jak kasze. Osobom sięgającym po quinoa, przepisy kulinarne zalecają wcześniejsze opłukanie komosy ryżowej, by pozbyć się gorzkiej w smaku saponiny.
Kasza quinoa jest produktem, który polecamy szczególnie dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Jako zamiennik ryżu i popularnych kasz, będzie dobrym urozmaiceniem codziennych posiłków.
Komosa ryżowa - właściwości
Komosa ryżowa polecana jest osobom z celiakią, na diecie bezglutenowej oraz borykającym się z migrenowymi bólami głowy. Quinoa to bogate źródło magnezu, wapnia, manganu, żelaza, fosforu i miedzi.
Ze względu na wysoką zawartością witaminy E w komosie ryżowej, przepisy kulinarne proponują wykorzystać ją w roli dodatku do niemal każdego dania mięsnego, warzywnego czy choćby zwykłego jajka.
Quinoa — zastosowanie
Biorąc pod uwagę wszechstronność kulinarnych zastosowań, jakie ma komosa ryżowa, cena produktu nie powinna być przeszkodą przy wprowadzaniu go do domowego menu.
Gdy w domowej spiżarni ma znaleźć się komosa ryżowa - gdzie kupić produkt dobrej jakości? Quinoa znajdziemy w stacjonarnych, jak i internetowych sklepach ze zdrową żywnością.
Jak ugotować komosę ryżową?
Sposób przygotowania:
1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić na 15 minut.
Komosa ryżowa biała — cena
W Jawo Kraków za 500g komosy zapłacimy 8,99 zł. Jeśli wybierzemy jednak 1kg cena wynosi 15,99 zł. Warto zaznaczyć, że w ofercie posiadamy również komosę czerwoną i czarną.
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Produkt bez dodatku cukru | Tak |
Produkt nie zawiera konserwantów | Tak |
Produkt bez dodatku soli | Tak |
Produkt bez dodatku oleju palmowego | Tak |
Składniki | komosa ryżowa biała |
Kraj pochodzenia | Peru, lub inny w zależności od dostawy. |
Informacja o alergenach | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Producent | JAWO KRAKÓW Sp. z o. o. Wierzbno 103. 32-104 Koniusza |
Wartość energetyczna: | 1489 kJ / 353 kcal |
Tłuszcz | 6,1g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7g |
Węglowodany | 57g |
w tym cukry proste | 0g |
Błonnik | 7g |
Białko | 14g |
Sól | 0,01g |