popup newsletter popup newsletter
Dlaczego warto jeść śliwki? Zastosowania i właściwości odżywcze

Dlaczego warto jeść śliwki? Zastosowania i właściwości odżywcze

   0 Komentarzy

Owalne lub okrągłe, kwaśne lub słodkie, duże lub małe, zielone, żółte lub granatowe… Mowa oczywiście o śliwkach! Są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. A oprócz mnogości gatunków i apetycznych odmian, śliwki zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Odznaczają się niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi, dla których z pewnością warto uzupełnić nimi codzienną dietę.

Śliwki powinny pojawiać się w naszym jadłospisie nie tylko w postaci owoców, ale także jako rozmaite powidła, dżemy lub kompoty. Regularne ich spożywanie ma pozytywny wpływ na organizm, a co za tym idzie, także na nasze samopoczucie. Poznaj zatem magiczne właściwości śliwek.

Śliwki – co warto o nich wiedzieć?

Śliwki to niezwykła skarbnica zdrowia. Mają nieskończone ilości witamin i składników mineralnych, które poprawiają pracę organizmu. Warto wiedzieć, że im ciemniejsze zabarwienie owocu, tym więcej cennych właściwości.

Śliwki są bogatym źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z gruby B – zwłaszcza B3 i B6. Oprócz witamin, w miąższu śliwek można znaleźć całą gamę związków mineralnych, takich jak: magnez, potas, żelazo, fosfor czy nawet bor.

Jedzenie śliwek pozwala również na dostarczenie organizmowi substancji biologicznie aktywnych, takich jak błonnik, polifenole oraz antocyjany.

Śliwki – właściwości prozdrowotne

Wysoka zawartość błonnika, a szczególnie pektyn, poprawia pracę jelit i zwalcza zaparcia. Jeżeli zmagasz się z problemami gastrycznymi, jedzenie śliwek – szczególnie suszonych śliwek, pomoże załagodzić bolesne i nieprzyjemne objawy.

Błonnik zawarty w śliwkach znany jest z regulowania poziomu glikemii, a to korzystnie wpływa na stężenie cukru we krwi. Zmniejsza to napady głodu i ochotę na słodkie przekąski, dlatego powinien być nieodłącznym elementem osób zmagających się z nadmierną masą ciała.

Błonnik wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu przy jednoczesnej stabilizacji lub zwiększeniu stężenia dobrego cholesterolu frakcji HDL.

Obniżając masę ciała oraz redukując stężenie cholesterolu, wpływamy pozytywnie na pracę serca i zmniejszamy ryzyko zawału oraz choroby wieńcowej.

Dodatkowo, zawarty w miąższu potas reguluje ciśnienie krwi, witamina K poprawia jej krzepliwość, a witamina C uelastycznia naczynia krwionośne.

Korzyści płynące z regularnego spożywania śliwek

Wdrożenie śliwek do codziennego menu ma także pozytywny wpływ na układ nerwowy. Magnez oraz witamina B6 wspierają jego prawidłowe funkcjonowanie, co objawia się:

  •        lepszą koncentracją,
  •        zmniejszeniem uciążliwych skurczy mięśni,
  •        lepszą pracą mózgu,
  •        lepszym snem.

Wysoka zawartość polifenoli, antocyjanów oraz antyoksydacyjnych witamin w śliwkach redukuje ryzyko zachorowania na raka. Ich działanie opiera się na redukowaniu wolnych rodników. Stwierdzono także, że związki zawarte w śliwkach niszczą komórki nowotworowe, bez wpływu na otaczające je zdrowe komórki.

Bor, który również możemy odnaleźć w tych magicznych owocach, występuje w produktach pochodzenia roślinnego niezwykle rzadko. Ma on jednocześnie wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju osteoporozy.

Śliwki na piękniejszy wygląd!

Oprócz korzyści zdrowotnych, warto również na koniec wspomnieć o tym, że związki zawarte w śliwkach wpływają korzystnie na wygląd zewnętrzny. Witaminy K i C redukują pękające naczynka krwionośne, witamina A oraz witaminy z grupy B poprawiają koloryt i kondycję skóry.

Dodatkowo poprzez wyłapywanie i neutralizowanie wolnych rodników, witaminy spowalniają procesy starzenia się i pozwalają na dłużej zachować młody i promienny wygląd.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze