popup newsletter popup newsletter
Ostre przyprawy w kuchni: pieprz syczuański – zastosowanie i właściwości

Ostre przyprawy w kuchni: pieprz syczuański – zastosowanie i właściwości

   0 Komentarzy

Pieprz syczuański to w Polsce wciąż niezbyt popularna przyprawa, którą można wykorzystać w kuchni. Polecany jest miłośnikom ostrych potraw i wyrazistych smaków. To orientalne połączenie pikantnego i cytrynowego smaku. To jednocześnie jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni chińskiej. A czy wiesz, jakie ma zastosowanie? Dowiesz się, czytając nasz poniższy artykuł!

Pieprz syczuański – co to jest?

Pieprz syczuański, choć w Polsce niezbyt znany i chętnie wykorzystywany, jest jednocześnie jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw w kuchni chińskiej. Mimo swojej nazwy, ma on niewiele wspólnego z tradycyjnym i dobrze nam znanym pieprzem czarnym. Pieprz syczuański z pieprzem czarnym łączy wyłącznie nazwa. To aromatyczna przyprawa, w której wyczuwalne są wyraziste, cytrusowe nuty. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, posiada także szereg właściwości zdrowotnych.

Pieprz syczuański, inaczej zwany pieprzem z Syczuanu lub po prostu, pieprzem chińskim, to zewnętrzna łupina jagody żółtodrzewu pieprzowego, która rośnie głównie w Azji oraz Ameryce Północnej. Razem z anyżem gwiazdkowym, koprem włoskim, goździkami i cynamonem, wchodzi w skład mieszanki chińskich pięciu przypraw. Jego aromat wydobywa się poprzez prażenie.

Pieprz syczuański – właściwości smakowe i prozdrowotne

Pieprz syczuański pozyskuje się poprzez zmielenie łupinek suszonych owoców żółtokrzewu pieprzowego. Jego smak jest określany jako pikantny, ponieważ powoduje charakterystyczne mrowienie języka i ust.

Posiada cenne właściwości zdrowotne ponieważ wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz wzmacniające odporność. Skutecznie obniża gorączkę i niweluje uciążliwe objawy przeziębienia. Oprócz tego, ma pozytywny wpływ na wątrobę i wykazuje zdolności oczyszczania dróg żółciowych.

Dodawanie pieprzu syczuańskiego do potraw poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i niweluje wzdęcia. Dzięki temu, polepsza się również nasze samopoczucie po zjedzeniu posiłku. W medycynie ludowej był także środkiem stosowanym w celu leczenia skurczów i kolek w obrębie przewodu pokarmowego.

I jakby tego było mało, ta chińska i wartościowa przyprawa posiada także właściwości detoksykujące. Można ją również stosować w przypadku bólu zęba oraz bólu gardła.

Dla kogo pieprz syczuański będzie najsmaczniejszy?

Pieprz syczuański jest polecany dla:

  •        miłośników potraw kuchni orientalnej,
  •        osób lubiących wyrazisty i pikantny smak potraw,
  •        osób zmagających się z bólem zębów i gardła,
  •        osób cierpiących na kolki, wzdęcia i gazy,
  •        osób przeziębionych,
  •        osób zmagających się z problemami układu trawiennego.

Pieprz syczuański – zastosowanie w kuchni orientalnej

Pieprz syczuański wywodzi się z okolic chińskiej prowincji Szechuan, dlatego też wiąże się ściśle z tradycyjnymi dla tego regionu potrawami. Regionalna kuchnia prowincji Szechuan jest nieco inna, niż tradycyjna kuchnia chińska, ponieważ tutejsze potrawy są pikantniejsze i o wiele bardziej wyraziste.

Pieprz syczuański jest obowiązkową przyprawą podczas przyrządzania kaczki i kurczaka. Wymieszany z solą, doskonale sprawdzi się podczas przyrządzania mięsa wieprzowego.

W kuchni orientalnej, jest wykorzystywany do przyrządzenia momos – tradycyjnego makaronu tybetańskiego z dodatkiem sosu chilli. Cytrusowa nuta pieprzu syczuańskiego doskonale łagodzi pikantność potrawy.

W kuchni japońskiej, ta przyprawa również odnalazła swoje zastosowanie. Dodaje się go zarówno do dań na bazie makaronu, jak również do aromatycznych i wyrazistych zup.

Pieprz syczuański – zastosowanie w kuchni polskiej

W naszej rodzimej kuchni polskiej również znajdą się potrawy, które aż proszą się o dosypanie szczypty pieprzu syczuańskiego. Rewelacyjnie współgra z potrawami, którym chcemy dodać cytrusowego aromatu.

Polecamy dodawać pieprz syczuański do:

  •        tofu,
  •        potraw na bazie ryżu,
  •        dań warzywnych (z dodatkiem papryki lub fasoli)
  •        sałatek,
  •        aromatycznych zup podawanych na gorąco.

Pieprz syczuański stanowi również świetne uzupełnienie marynat do mięs. Może być również efektowną ozdobą potrawy, dzięki swoim kolorowym ziarenkom. Pamiętajmy jednak, aby zachować zdrowy rozsądek, ponieważ to dość ostra przyprawa. Wystarczy odrobina, aby nadać daniu pikantny smak.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze