Poradnik zdrowego żywienia
Krem orzechowo-czekoladowy z cuksami słonecznikowymi — smak dzieciństwa
Smaki dzieciństwa na zawsze pozostają w naszej pamięci. Dzięki temu po kilku latach już w dorosłym życiu możemy wrócić kulinarnie do czasów młodości i rozsmakować się w produktach, które wywołują w nas sentymentalne wspomnienia. Każdy z nas ma w pamięci smak słodkiej, aksamitnej i delikatnej czekolady, która zazwyczaj była dawkowana przez rodziców w niewielkich ilościach. Najlepiej smakowała ta jedzona w ukryciu i wprost ze słoika. W asortymencie
Sezam łuskany — dowiedz się o nim wszystkiego!
Już 4000 lat temu, w starożytnym Babilonie, wykorzystywano malutkie ziarenka sezamu, jako środek na wszelkiego rodzaju dolegliwości i schorzenia. Dzięki swoim prozdrowotnym wartościom uważany był za "przyprawę bogów". Na początku ziarna sezamu naturalnie występowały na suchych obszarach Afryki. W czasach starożytnych rozpoczęto uprawę sezamu na kontynencie azjatyckim, gdzie szczególnie wielką popularnością zyskał w Indiach. Obecnie sezam uprawian
Pasta z kawałkami orzechów ziemnych — pomysły na jej użycie
Pasta z kawałkami orzechów ziemnych to produkt niezwykle bogaty w cenne wartości odżywcze. Przeważające składniki, które czynią ten produkt tak wartościowym to magnez, potas i kwas foliowy. Produkt jest świetnym elementem wartościowej diety zarówno dla kobiet w ciąży, sportowców, jak i osób aktywnych fizycznie.
Krem orzechowy z karmelem i solą — najlepszy dodatek
Masło orzechowe to bardzo popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych, która do Polski przywędrowała już jakiś czas temu i ciągle zyskuje nowych fanów swojego aromatycznego smaku. Przez długi czas krem orzechowy, bo tak według prawodawstwa Unii Europejskiej powinniśmy nazywać masło orzechowe, był kojarzony z wysokokaloryczną pastą o dość nietypowym smaku. Krem orzechowy zaczął dość szybko przybierać nowe formy i dziś możemy go spotkać pod postaci
Cukier brzozowy — co warto nim słodzić?
Zbyt duża ilość cukru w diecie nikomu nie służy. Otyłość, zaburzenia krążenia krwi czy próchnica, to tylko niektóre choroby, które mogą być wynikiem spożywania nadmiernej ilości cukru. Ciężko jednak ograniczyć jego spożywanie. Spora ilość produktów ma w swoim składzie biały kryształ, a jego smak uzależnia i podkręca kubki smakowe, przez co ciężko jest zrezygnować z tego składnika. Obserwując globalny problem diety wysokocukrowej, producenci żywno
Żurawina to niepozorne, małe owoce, które zawierają mnóstwo zdrowotnych składników. Sama żurawina ma dość specyficzny smak — w postaci na surowo jest dość cierpka i gorzka, dlatego zdecydowanie częściej spożywamy ją w postaci przetworów. Występuje w dwóch odmianach: żurawina wielkoowocowa, która pochodzi z Ameryki Północnej, ale jest uprawiana również w Polsce oraz żurawina błotna. Ze względu na bogactwo składników odżywczych jest bardzo docenian
Kasza bulgur — zapoznaj się z jej właściwościami
Kasza bulgur to jedna z wielu dostępnych rodzajów kasz. Jest ona wytwarzana z pszenicy durum, a więc wysokiej klasy ziaren, co czyni ją niepowtarzalnym składnikiem odżywczym. Kasza bulgur jest wytwarzana w procesie osuszania ziaren pszenicy, które następnie poddawane są rozgnieceniu. W zależności od stopnia rozgniecenia występują odmiany kaszy drobno, średnio lub gruboziarnistej. Jako jedna z reprezentantek kaszy uchodzi za tę, która zawiera najw
Jakie produkty są bogate w żelazo?
Aby nasz organizm mógł dobrze pracować, musi być odpowiednio odżywiany, aby poziom składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu utrzymywał się na pożądanym poziomie. Jednym z niezbędnych składników jest żelazo — pierwiastek, który bardzo szybko daje znać o swoim niedoborze. Jak uniknąć takiej sytuacji i co jeść, aby stale uzupełniać poziom żelaza?
Dlaczego warto stosować siemię lniane?
Siemię lniane to element pochodzący z lnu pospolitego, który występuje w postaci niedużych, płaskich ziarenek - o brązowym zabarwieniu. Siemię lniane zaliczane jest do produktów superfoods, czyli grupy składników wyróżniających się posiadaniem dużej ilości cennych wartości odżywczych takich jak magnez, wapń, cynk i witaminy z grupy B. Ziarna siemienia lnianego są też powszechnie znane jako tani i skuteczny środek na różnego rodzaju dolegliwości z
Kwasek cytrynowy towarzyszy nam w kuchni od zawsze. Jest on popularny i posiada wiele właściwości. Ale czy tylko w kuchni znajduje swoje zastosowanie? Kwasek posiada również wiele innych zastosowań, dzięki którym jest niezastąpiony w wielu dziedzinach naszego życia. W poniższym artykule przybliżony zostanie temat kwasku cytrynowego.