popup newsletter popup newsletter

Poradnik zdrowego żywienia

Mąka migdałowa- właściwości zdrowotne

Mąka migdałowa- właściwości zdrowotne

Mąka migdałowa posiada szereg zalet i cech, które z pewnością podbiją Twoje serce. Niech zdobędzie Twoją kuchnię!
Mak — idealna przyprawa do kuchni

Mak — idealna przyprawa do kuchni

W dzisiejszych czasach istnieje wiele przypraw, które wzbogacą smak naszego pieczywa czy innego rodzaju wypieków. Jednak jedną z bardziej tradycyjnych i wciąż niesamowitych przypraw tego rodzaju jest niebieski mak.
Hummus — co to jest?

Hummus — co to jest?

W Polsce przybywa amatorów kuchni wegańskiej czy wegetariańskiej. Osoby, które stronią od spożycia mięsa, wprowadzają coraz to ciekawsze dania do naszego kraju. Jednym z takich dań jest hummus, chociaż może w jego przypadku słowo „danie” jest trochę na wyrost. Czym zatem właściwie jest hummus?
Figi suszone w diecie — właściwości lecznicze

Figi suszone w diecie — właściwości lecznicze

Wielu z nas często podupada na zdrowiu, zwłaszcza w trudnych okresach, takich jak wiosna czy jesień. W tym czasie dochodzi do zmian temperatur, a więc dochodzi do spadku odporności naszego organizmu. Zatem dobrze jest zadbać o swoje zdrowie w tym czasie i dostarczyć organizmowi odpowiednich witamin.
Co to jest gluten i co go zawiera

Co to jest gluten i co go zawiera

Gluten to po prostu białkiem pochodzenia pszenicznego (lub pochodzącego z innych zbóż). Szczegółowo rzecz ujmując, gluten tworzą frakcje prolamin i glutein. Od czasu genetycznego modyfikowania pszenicy coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu.
Właściwości zdrowotne fasoli mung

Właściwości zdrowotne fasoli mung

Nazywana jest inaczej fasolą złotą (Vigna radiata) ze względu na ilość i bogactwo składników. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie! Pochodzi z Indii. Teraz również w Polsce można kupić tę odżywczą i pełną witamin roślinę oraz wprowadzić ją do swojej kuchni. Poznaj zatem powody, dla których warto rozważyć wypróbowanie potraw z fasolą mung w roli głównej!
Ziarna rzepaku i inne ziarna na olej

Ziarna rzepaku i inne ziarna na olej

Przemierzając piękne, polskie krajobrazy nieraz uda się zobaczyć kolorowe pola, w blasku słońca – czy wiesz, jaką roślinę reprezentuje kolor żółty?
Pektyna do przetworów

Pektyna do przetworów

Pektyna to naturalna mieszanina polisacharydów i oligosacharydów – czyli cukrów złożonych. Znajduje się na ścianach komórkowych roślin i wykazuje właściwości żelujące, które są wykorzystywane w przetwórstwie przemysłowym, jak i domowym.
Naturalne batoniki – dlaczego warto mieć je zawsze przy sobie?

Naturalne batoniki – dlaczego warto mieć je zawsze przy sobie?

Trzymanie się w ryzach i niepodjadanie w ciągu dnia to czasami nie lada wyzwanie. Tryb w postaci 5 posiłków dziennie to droga do zdrowej, zbilansowanej diety. Szczególnie ważne jest, aby zadbać o zdrowe, pełnowartościowe przekąski. Sposobem może być mały bowl owoców bądź suche wafle ryżowe – są to jednak smaki znane i banalne. Urozmaicanie i wzbogacanie diety jest istotne, aby być nieustannie zmotywowanym — dlatego naturalne batoniki, w kompozycj
Ciecierzyca i soczewica – uwielbiane przez wegan!

Ciecierzyca i soczewica – uwielbiane przez wegan!

Ciecierzyca i soczewica znane są genialnych właściwości odżywczych i dużych zasobów białka – dlatego między innymi weganie je uwielbiają. Poza tym istotnym elementem posiadają jeszcze wiele innych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm — czego źródłem są jeszcze soczewica i ciecierzyca?