popup newsletter popup newsletter
Cukier brzozowy — co warto nim słodzić?

Cukier brzozowy — co warto nim słodzić?

   0 Komentarzy

Zbyt duża ilość cukru w diecie nikomu nie służy. Otyłość, zaburzenia krążenia krwi czy próchnica, to tylko niektóre choroby, które mogą być wynikiem spożywania nadmiernej ilości cukru. Ciężko jednak ograniczyć jego spożywanie. Spora ilość produktów ma w swoim składzie biały kryształ, a jego smak uzależnia i podkręca kubki smakowe, przez co ciężko jest zrezygnować z tego składnika. Obserwując globalny problem diety wysokocukrowej, producenci żywności i dietetycy rozglądali się za zdrowszą alternatywą i od kilku lat na rynku zaczęły pojawiać się tak zwane słodziki, czyli zdrowsza i mniej kaloryczna wersja tradycyjnego cukru. Wśród nich możemy znaleźć ksylitol, czyli naturalny cukier produkowany z brzozy. Czym jest i co warto nim słodzić?

Mniej kalorii, więcej smaku

Ksylitol to cukier powstały w wyniku przetwarzania masy drzewnej, przede wszystkim z brzozy. Taka metoda pozyskiwania słodzika nazywana jest metodą fińską i z powodzeniem wykorzystuje się ją do produkcji naturalnego cukru brzozowego. Wśród słodzików to właśnie ksylitol jest najbardziej podobny do tradycyjnego cukru — ma zbliżony wygląd oraz smak. Dzięki podobnej intensywności słodkiego smaku biały kryształ łatwo można zastępować ksylitolem na co dzień — możemy bowiem używać go w takich samych proporcjach, osiągając niemal identyczną intensywność słodyczy. Ksylitol posiada mniej kalorii niż tradycyjny cukier, dlatego często zalecane jest jego spożywanie podczas praktykowania diety redukcyjnej. Ksylitol jest również świetnym rozwiązaniem dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny, który nie powoduje nagłego wzrostu stężenia cukru we krwi. Kolejną zaletą cukru z brzozy jest fakt, że w przeciwieństwie do tradycyjnego białego kryształu chroni zęby przed próchnicą i jest składnikiem past do zębów, dlatego jego spożywanie może posiadać również działanie prozdrowotne.

Co warto słodzić ksylitolem

Cukier z brzozy można używać zamiennie z tradycyjnym cukrem produkowanym z buraków. Można nim słodzić herbatę czy kawę, a także dodawać do posiłków, które wymagają użycia szczypty słodyczy. Ksylitol nie traci swojego słodkiego smaku pod wpływem gorących temperatur, w związku z czym będzie świetnie nadawał się jako zamiennik dodawany do wszelkiego rodzaju ciast, muffinek czy tortów. Sprawdzi się również w procesie przygotowywania przetworów owocowych. Przetwory przygotowane z użyciem cukru brzozowego mogą być zdrowym elementem diety osób chorujących na cukrzycę i odchudzających się. Musimy pamiętać o tym, aby wprowadzać słodzik do diety stopniowo, z czasem zastępując nim tradycyjny cukier.

Przy wyborze ksylitolu należy zwrócić uwagę na to, aby wybrać ten najlepszy, czyli fiński. Na rynku istnieje również wiele podróbek oryginalnej receptury, które nie posiadają cennych właściwości. W sklepie internetowym Jawo znajdziemy wysokiej jakości ksylitol, który będzie idealnym, zdrowszym zamiennikiem cukru w naszej codziennej diecie.

Zostaw odpowiedź

* Nazwa:
* E-mail: (Nie publikowany)
   Strona WWW: (Site url withhttp://)
* Komentarz
Type Code