
Żurawina - jaką wybrać?
Żurawina to niepozorne, małe owoce, które zawierają mnóstwo zdrowotnych składników. Sama żurawina ma dość specyficzny smak — w postaci na surowo jest dość cierpka i gorzka, dlatego zdecydowanie częściej spożywamy ją w postaci przetworów. Występuje w dwóch odmianach: żurawina wielkoowocowa, która pochodzi z Ameryki Północnej, ale jest uprawiana również w Polsce oraz żurawina błotna. Ze względu na bogactwo składników odżywczych jest bardzo docenianym produktem zarówno w przemyśle żywnościowym, farmaceutycznym jak i kosmetycznym.
Żurawina — dla kogo?
Żurawina to produkt o szerokim zastosowaniu. Posiada działania przeciwzapalnie i odkażające. Szczególnie polecana dla osób zmagających się z problemami układu moczowego. Kto powinien spożywać żurawinę?
- Osoby zmagające się z infekcjami dróg moczowych. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, żurawina niweluje przyleganie bakterii do powierzchni błon układu moczowego. Dodatkowo zmniejsza intensywność nawrotów infekcji. Właściwości te z pewnością docenią również kobiety w ciąży, które często zmagają się z infekcjami dróg moczowych.
- Osoby z niską odpornością i cierpiące na infekcje górnych dróg oddechowych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym żurawina wykazuje zdolność hamowania osadzania się bakterii na poziomie układu oddechowego i trawiennego. Szczególne działanie profilaktyczne wykazano podczas regularnego spożywania soku z żurawiny.
- Jako środek profilaktyczny w chorobach przewlekłych takich jak cukrzyca, nowotwory, problemy układu krążenia.
- Jako środek wspierający profilaktykę chorób zębów, ze względu na swoje działania przeciwbakteryjne.
- Jako środek kosmetyczny, przeznaczony do skóry naczynkowej i jako środek przeciwzmarszczkowy.
Różne postacie żurawiny
Żurawina zazwyczaj funkcjonuje w naszej diecie w postaci suszonych owoców, soku lub syropu z żurawiny. Oprócz tych tradycyjnych form żurawina często występuje też jako dodatek np. do musli. Poza tym jest świetnym składnikiem dań zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Jako sos podbije smak serów i mięsa.
Jaką żurawinę wybrać?
Każda forma podania żurawiny dostarczy nam szereg cennych składników wspierających pracę naszego organizmu. Od tego, jaką postać żurawiny wybierzemy, zależą jedynie nasze preferencje co do jej tekstury i formy podania. Do wyboru mamy suszone owoce żurawiny lub formę płynną — syrop czy sok, a nawet herbatę. Produkty z żurawiny dostępne są w sklepie Jawo, który oferuje zawsze świeże i najwyższej jakości produkty żywnościowe. Warto wdrożyć żurawinę jako element codziennej diety, aby nasycać organizm cennymi właściwościami.
Zostaw odpowiedź Anuluj odpowiedź