Poradnik zdrowego żywienia
Przygotowanie ryżu do sushi to delikatny i długi proces. Trzeba to zrobić dobrze, aby uzyskać idealny ryż do sushi. Jednakże warto poświęcić nieco czasu na poprawne przygotowanie ryżu. Gwarantuję, że smak naszego sushi wynagrodzi nam ten poświęcony czas na jego odpowiednie przygotowanie. Jest tego wart. W tym artykule omówimy proces przygotowania ryżu do sushi — krok po kroku.
Witaminy z grupy B, dlaczego są ważne?
B1, B3, B6, B7, B9. Jeśli te nazwy kojarzą Ci się z oznaczeniami na składach opakowań albo grą w szachy, nic straconego! Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej na temat witamin z grupy B. Są one bowiem niezbędne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wiedza ta jest bardzo potrzebna, gdyż witaminy z grupy B nie są magazynowe w naszym ciele i muszą być regularnie dostarczane, jeśli chcemy uniknąć chorób bądź nie
Ostropest plamisty - zastosowanie na co dzień
Zwrot w kierunku ziołolecznictwa i stosowania naturalnych produktów widoczny jest niemal w każdej dziedzinie naszego życia. Widoczne jest to zwłaszcza w medycynie, która coraz przychylniejszym okiem patrzy na domowe sposoby zapobiegania chorobom, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wśród miejsc, gdzie można znaleźć cuda natury podnoszące odporność i nadające się do walki z wieloma schorzeniami znajduje się łąka. To na niej można znaleźć m.in.
Bezglutenowe wypieki - jakiej mąki należy używać?
Dla jednych moda i styl życia, dla innych obowiązek ze względów zdrowotnych. Dieta bezglutenowa nadal posiada wielu zwolenników, którzy stosują ją z różnych względów. Najczęściej jednak jest ona jedyną możliwością na normalne funkcjonowanie dla osób nietolerujących gluten i cierpiących na celiakię. Nie oznacza to jednak wyrzeczeń i całkowitej zmiany jadłospisu. Obecnie bowiem istnieje naprawdę szeroki asortyment produktów bezglutenowych, które um
Ataksantyna naturalna - działanie i właściwości zdrowotne
Astaksantyna to karotenoid, który wdarł się szturmem do gabinetów dietetyków, domowych apteczek i salonów kosmetycznych. Prawdopodobnie używana była już w starożytności, a dzięki swoim naturalnym cechom chroni zarówno przed prozaicznym przeziębieniem, jak i również nowotworami.ma
Kasze — dlaczego warto je spożywać
Kasza często gości na naszych stołach. Niewiele osób wie, że jest to skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów. Dlaczego kasza powinna stać się jednym z filarów naszej diety?
Fasola — zdrowe warzywo w kuchni
Fasola to warzywo z rodziny bobowatych bogata w minerały i wartości odżywcze. Fasola jest tania i prosta w przygotowaniu, dlatego z łatwością wprowadzisz ją do swojej diety.
Algi — zastosowanie w kosmetyce
Już w starej medycynie Dalekiego Wschodu algi morskie były cenione przez medyków. Bardzo często korzystano z ich wyjątkowych składników. Algi przebiły się szturmem do świata kosmetyki. Te wodne rośliny mają niezwykle wiele do zaoferowania. Ich właściwości z dnia na dzień cieszą się coraz większym uznaniem, a każdy, kto chce zadbać o wygląd i zdrowie swoje ciała, powinien zainteresować się ich właściwościami.
Wpływ zdrowej żywności na samopoczucie
W dzisiejszych czasach zdrowe i prawidłowe odżywianie jest niezbędną podstawą, na którą warto zwrócić uwagę. Przy doborze produktów należy się kierować ich składem, aby były zaopatrzone w najważniejsze składniki odżywcze takiej jak: witaminy, minerały, białka oraz tłuszcze, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego koniecznie należy je wdrążyć w codzienne nawyki żywieniowe, a z pewnością Twoje samopoczucie będzie o wiele lepsze
Mąka migdałowa- właściwości zdrowotne
Mąka migdałowa posiada szereg zalet i cech, które z pewnością podbiją Twoje serce. Niech zdobędzie Twoją kuchnię!